Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

FaR©

"fysisk aktivitet på recept kan i många fall vara den bästa medicinen"

Fysisk aktivitet på recept - FaR

Fysisk aktivitet på Recept (FaR) är en individanpassad skriftlig ordination av fysisk aktivitet som innebär att sjukvårdspersonal skriver recept på fysisk aktivitet som komplement till, eller ersättning, för läkemedel eller annan behandling.
  • Uppdaterad: 03 JUL 2018 07:19

Hallands Idrottsförbund har sedan pilotstudien FaR (2001-2003) samarbetat med Region Halland för att utveckla arbetet med FaR. Till stöd för förskrivaren finns förutom FYSS en lokal aktivitetskatalog som underlättar arbetet med att hitta rätt aktivitet för patienten. Aktiviteterna i katalogen är indelade i tre nivåer, där nivå 1 är särskilt anpassad för den mycket ovana motionären.

Vad, när och hur?
I respektive kommuns aktivitetskatalog finns motionsaktiviteter uppdelade per kommun och aktivitet. Där finns även information om tid, plats, pris och hur man anmäler sig.

Kataloger för varje kommun
Kataloger finns tillgängliga för alla kommuner i Halland Klicka här!

FaR är indelad i tre nivåer
Nivå 1:
Grupp med anpassad FaR-aktivitet och särskilt utbildade ledare 
Nivå 2: Recept till förenings ordinarie verksamhet
Nivå 3: Recept till egen träning   

Över 90 föreningar och aktörer
Region Halland är ansvarig för verksamheten och i varje kommun finns en samordnare. Hallands Idrottsförbund ansvarar för aktivitetsutbud, ledarrekrytering och kvalitetsuppföljning. Över 90 föreningar och andra aktörer medverkar i aktivitetsnätet för FaR.

Därför mår din hjärna bra av träning - Radioinslag
Vi har länge vetat att fysisk aktivet är bra för oss. Men hur livsviktigt det är, och hur mycket hälsan påverkas av om vi rör på oss eller sitter still, håller vi fortfarande på och lär oss mer om.

Radioinslaget från Dagens Vetandets Värld (29 mars 2016) handlar om varför hjärnan mår så bra av träning, om varför du borde resa dig upp minst en gång i halvtimmen, och om varför fysisk aktivitet på recept så sällan används, trots nationella rekommendationer och riktlinjer från Socialstyrelsen. 

Skribent: Liselotte Arvidsson
Epost: This is a mailto link

Kontakt Distrikt

Rauni Hannula

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
035-17 74 08
0702-89 90 35
This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss