Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

FaR©

"fysisk aktivitet på recept kan i många fall vara den bästa medicinen"

Fysisk aktivitet på recept - FaR

Fysisk aktivitet på Recept (FaR) är en individanpassad skriftlig ordination av fysisk aktivitet som innebär att sjukvårdspersonal skriver recept på fysisk aktivitet som komplement till, eller ersättning, för läkemedel eller annan behandling.
  • Uppdaterad: 16 JUL 2019 14:37

FaR är en individanpassad skriftlig ordination som innebär att hälso- och sjukvårdspersonal skriver recept på fysisk aktivitet som komplement till, eller ersättning, för läkemedel eller annan behandling. Den fysiska aktiviteten kan utföras som en egen aktivitet och/eller som en organiserad aktivitet inom en förening eller hos en annan aktör. Vardagsaktivitet och att bryta stillasittande kan vara en del av ordinationen.

Region Halland ansvarar för utvecklingen av FaR på regional nivå i samverkan med Hallands Idrottsförbund sedan 2001. Till stöd för förskrivaren finns förutom FYSS en lokal aktivitetskatalog som underlättar arbetet med att hitta rätt aktivitet för patienten. 

I Halland är aktiviteterna indelade i tre nivåer. Nivå 1 är för den som behöver extra stöd och motivation att komma igång. Receptet skickas direkt till särskilt utbildade FaR -arrangörer/ledare som kontaktar patienten för vägledning och information. Aktiviteterna är subventionerade för deltagaren och arrangören får viss ersättning för arbetet, 16 aktörer har avtal på nivå 1. 

Nivå 2 är gruppverksamhet där deltagaren själv ansvarar för sitt recept och betalar ordinarie avgift liksom i nivå 3 där aktiviteterna utövas på egen hand exempelvis på motionsspår, utegym och cykelleder. Ett 60-tal idrottsföreningar och 40 andra aktörer medverkar i aktivitetsnätverket totalt sett

Vad, när och hur?
I respektive kommuns aktivitetskatalog finns motionsaktiviteter uppdelade per kommun och aktivitet. Där finns även information om tid, plats, pris och hur man anmäler sig.

Kataloger för varje kommun
Kataloger finns tillgängliga för alla kommuner i Halland Klicka här!

FaR är indelad i tre nivåer
Nivå 1:
Grupp med anpassad FaR-aktivitet och särskilt utbildade ledare 
Nivå 2: Recept till förenings ordinarie verksamhet
Nivå 3: Recept till egen träning   

Under 2018 skrevs i Halland totalt 1 563 recept var av 388 recept till aktiviteter på nivå 1. Den totala förskrivningen har ökat med ca 86 % mellan 2017 och 2018.

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Kontakt Distrikt

Rauni Hannula

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
035-17 74 08
0702-89 90 35
This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss