Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fysisk aktivitet på recept för barn och unga

Hallands Idrottsförbund har sedan 2001-års pilotstudie Fysisk aktivitet på Recept (FaR) samarbetat med Region Halland. I Halmstad finns i även ett pågående utvecklingsarbete med fysisk aktivitet på recept för barn och unga.
  • Uppdaterad: 16 JUL 2019 14:40

Hallands Idrottsförbund och Region Halland genomför sedan 2014 ett utvecklingsarbete för att skapa en regional arbetsmodell för FaR för barn och unga. Målet är att skapa möjligheter till ökad fysisk aktivitet och social tillhörighet för barn och unga med behov av extra stöd, samt utbilda och stödja
medverkande föreningar. Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Halmstad har använt arbetssättet sedan 2015 och från 2018 ingår även BUP Varberg, Habiliteringen i Halmstad och Varberg i det regionala utvecklingsarbetet.

Totalt har uppemot 300 barn/unga fått recept på fysisk aktivitet, som genomförs i cirka 20 föreningar. Aktiviteterna sker i mindre grupper, utan prestationskrav.

Satsningen bidrar till:

Mer kompetens! Ledarna erbjuds utbildning i att leda och bemöta barn och unga med behov av särskilt stöd. Även mötesplatser och erfarenhetsutbyte anordnas. Även annat resursstöd ges.

Fler ledare! På Halmstad Klätterklubb utbildades föräldrar i grönt kort för att lära sig att säkra sitt klättrande barn. På Skateboardklubbarna i Halmstad och Varberg fick fyra ungdomar delta i Unga ledare utbildning. Två av dessa ungdomar hade tidigare själva fått recept på fysisk aktivitet och nu var de redo att själva ta en ledarroll.

Nya träningsformer! Föreningar har startat aktiviteter i mindre grupper, vissa enbart för barn och unga med FaR-recept. Många har hittat en aktivitet att fortsätta med och flera har kunnat övergå till grupper i föreningens ordinarie verksamhet.

Vill er förening vara med i utvecklingsarbetet? Kontakta projektledare Rauni Hannula!

Möjlighet att prova på
Behovet har tillgodosetts delvis genom Idrottslyftet, som möjliggjort ett nära samarbete mellan Hallands Idrottsförbund, Habiliteringen i Halmstad, Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) samt ett tiotal lokala idrottsföreningar. Över 150 barn har haft möjligheten att prova på olika aktiviteter och det har startats anpassade grupper hos tio idrottsföreningar, se RF:s rapport i höger boxen.

Utvärdering
Arbetet har varit lyckat men behöver utvecklas vidare för att kunna bli bestående, och för att kunna spridas till andra delar av länet. Högskolan i Halmstad arbetar med att göra en vetenskaplig utvärdering av det pågående utvecklingsarbetet - ökad fysisk aktivitet för barn och unga - FaB. Arbetet sker på BUP i samverkan med Hallands Idrottsförbund och Regionkontoret. 

Läs mer: Anpassad verksamhet för barn och unga (pdf) 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Kontakt Distrikt

Rauni Hannula

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
035-17 74 08
0702-89 90 35
This is a mailto link

RF:s rapport Idrottslyftet 2014

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss