Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ta del av forskning om livslångt idrottande

Välkommen till en kostnadsfri konferens med tema - Framtidens motionsidrott (FMI) den 20 mars, Sparbanken Skåne Arena. Konferensen riktar sig till ledare och förtroendevalda inom IF och SDF, tjänstemän och politiker från kommun, region/landsting.
  • Uppdaterad: 31 JAN 2017 13:15

    
Inbjudan till spridningskonferens - Framtidens motionsidrott (FMI)

För att utveckla en mer inkluderande idrottsrörelse som genomsyras av begreppet Livslångt idrottande genomfördes projektet Framtidens MotionsIdrott (FMI) i Region Syd (Halland, Skåne, Blekinge och Småland) under hösten 2015 och början av 2016. Inom ramarna för FMI genomfördes 34 delprojekt ute i utvalda idrottsföreningar.

Åsa Bringsén från Högskolan Kristianstad genomförde en följeforskning för att undersöka förutsättningarna för och nyttan med att implementera motionsidrott i idrottsrörelsen.

Inbjudan
Med det som bakgrund vill vi nu bjuda in till en spridningskonferens vars syfte är att presentera resultatet från den följeforskning som genomförts. Vi kommer även att presentera goda exempel där föreningar visar effekterna av att ha breddat sin verksamhet.

Datum: måndagen den 20 mars 2017
Tid: kl 10.30 - 16.00
Plats: Sparbanken Skåne Arena, Stattenavägen 25, 222 28 Lund
Vägbeskrivning:  http://www.sparbankenskanearena.se/
Kostnad:
Träffen är kostnadsfri och bekostas av Idrottslyftet

PROGRAM
Från kl 10.00 - Kaffe och macka serveras vid ankomst
kl 10.30 - Inledning och presentation av Framtidens Motionsidrott (FMI)
kl 11.00 - Åsa Bringsén preenterar rapporten Framtidens Motionsidrott - möjligheter och utmaningar
kl 12.30 - Lunch
kl 13.15 - Goda exempel: Fyra utvalda idrottföreningar presenterar sina projekt och vilka effekter som blivit av att bredda sin verksamhet till att även erbjuda en mindre resultatfokuserad verksamhet som istället fokuserar på att vara attraktiv, frivillig och med rörelseglädje i fokus. Där vinna eller förlora skall ha en tydlig sekundär (eller obefintlig) betydelse.
kl 15.30-16.00 Avslutning

Målgrupp: Konferensen riktar sig till ledare och förtroendevalda inom Idrottsföreningar och SDF samt tjänstemän och politiker från kommun, region/landsting.

Anmälan: senast den 1 mars
Klicka på länken: https://goo.gl/9njzeO

 

Mycket att vinna på en utveckling av motionsidrott
Sammanfattningsvis visade satsningen att motionsidrott har en stor potential inom idrotten och föreningarna har mycket att vinna på en utveckling av den idrottsformen. Studien visade även att motionsidrott verkar i ett komplext sammanhang där vi måste samverka från flera olika håll för att skapa förutsättning att utveckla och möjliggöra för motionsidrott. Föreningarna har en roll och  RF, SISU, SF, SDF har en annan roll samt kommun och landsting/region en tredje roll.

Åsa Bringsén menar att motionen är viktig och att föreningsidrott måste handla mer om att uppmuntra till motion genom hela livet och stötta de ungdomar som motionerar för hälsans skull. Den stora massan, som inte satsar på elitidrott, måste få plats i föreningsidrotten.

- I projektet har vi tittat på olika initiativ där motion och inte tävling är i fokus, dessa projekt blir ofta ett komplement till den vanliga föreningsverksamheten. Icke tävlingsfokuserad motion är fantastisk integration och kan göras på många sätt. Idrottsrörelsen är stor och det finns plats för alla typer av människor.

Åsa Bringsén, forskningsledare - Högskolan Kristianstad

Läs hela rapporten (pdf)

     

Skribent: Liselotte Arvidsson
Epost: This is a mailto link

Kontakt Distrikt

Rauni Hannula

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
035-17 74 08
0702-89 90 35
This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss