Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.
Idrottens strategi 2025 baseras på utvecklingsresor för Jämställdhet, inkludering, stärkt ledarskap, den moderna föreningen engagerar, samt en ny syn på träning och tävling. Det var dessa fem resor som var i fokus, jämte den lokala samverkan under årliga dialogen med Specialidrottsdistriktsförbunden (SDF).
Vanligaste medlemmen 11 år
Riksidrottsförbundets elitidrottschef, Peter Mattsson, inledde konferensen med en inspirationsföreläsning om resorna som ska stärka såväl bredden som eliten inom svensk idrott. Strategiarbetet började med ett rannsakande arbete. Hur väl anpassad är vår verksamhet? Hur vill vi att framtidens idrott ska se ut? Och hur når vi dit?
− Vår genomsnittliga medlem är elva år. Hur många elvaåringar vet om de kommer att bli bäst i världen eller inte. De flesta vet inte ens vilken idrott de vill syssla med. Är det så här vi vill att det ska se ut?
Svaret på Peter Mattssons fråga är en del i den riktning som stakats ut där målet är att fler ska idrotta längre, i en miljö där alla respekteras och alla får möjlighet att vara med, på sina egna villkor.
Bredd och elit är medspelare, inte motpoler
− De som inte är med säger att om det är kul kommer jag. Och de som är aktiva säger att de håller på för att det är roligt, säger Peter Mattsson och hänvisar till ungdomsbarometern som visar att unga vill tävla, men på ett nytt sätt, säger Peter Mattsson och konstaterar att fler får plats i en rektangel än i en triangel. Bredd och elit är inte motpoler utan medspelare.
− Vi har ett unikt föreningsliv. De allra flesta passerar någon gång genom en förening. Vi måste bli bättre på att hålla kvar dem. All forskning visar att de som lockas att stanna kvar sannolikt kommer att utvecklas bättre.
Idrott hela livet och allsidig träning för bättre folkhälsa samt stärkt elit. Så många som möjligt ska idrotta så länge som möjligt och gärna hålla på med flera sporter. Men det ställer stora krav på samordning och resurser ute i föreningarna.
Stora utmaningar kräver laginsats
När samtalet fördes runt borden kom många frågeställningar fram och flera av de hinder som finns på vägen. Ledarbrist, svårigheten att samverka kring träningar, när krockande scheman tvingar barnen att välja idrott tidigt.
Det är inga nya frågor. I en rapport om barn- och ungdomsidrott 1982 slogs det fast att idrotten ska anpassas efter barn och ungas förutsättningar. Detta stämmer fortfarande, men förutsättningarna har förändrats, konstaterar Peter Mattsson:
− Det ställs stora krav på barn och unga i dag. Digitaliseringen gör att man umgås på ett nytt sätt. Allt detta påverkar idrotten. Vi måste skapa miljöer där människor trivs, utvecklas och stannar kvar, säger han och förklarar att det krävs en stor laginsats från hela Idrottssverige, allt från medlemmar, ledare och föreningar till förbund och högsta beslutsfattare − för att genomföra idrottens förflyttning mot 2025.