Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Lotta Andersson Mohammad Abo Naboot har hittat tillbaka till handbollen, i ett nytt sammanhang.

Mohammad hittade tillbaka till handbollen

05 OKT 2017 13:02
Förra året delades 419 000 kronor till integrationssatsningar inom halländsk idrott. 28 föreningar runt om i länet startade upp projekt. Handbollsklubben Orion i Falkenberg är en av föreningarna som har fått bollen i rullning.
  • Uppdaterad: 05 OKT 2017 13:48

Hallands Idrottsförbund fördelar sedan 2015 årligen statliga medel till idrottsföreningar som vill satsa på integrationsprojekt. Samtliga halländska kommuner finns representerade bland de föreningar som under förra året drog igång satsningar för att inkludera nyanlända i idrotten. 

– Föreningar inom tio olika idrotter beviljades medel 2016. Allt från cricket till volleyboll, ridning och fotboll. Det här ger så mycket för alla inblandade och det finns stora möjligheter för fler föreningar att söka bidrag. Har du en idé går det att få stöd för den, säger Patrik Svärd, integrationskoordinator på Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Patrik Svärd, integrationskoordinator

Idrott inkluderar i hela Halland

Det var ett projekt med ensamkommande ungdomar som öppnade nya kontaktvägar för IS Orion. Tack vare det har de fått en ny ideell ledare i föreningen, med sällsynta meriter. Mohammad Abo Naboot har varit handbollsmålvakt i Syriens högsta division. Genom Vinberg-Ljungby församling kom han i kontakt med den lokala handbollsföreningen. Och nu har han fått ställa sig mellan målstolparna igen för första gången på 25 år, som uppskattad hjälptränare i ungdomslaget.

– Jag har saknat handbollen och jag är jätteglad över den här möjligheten. Om jag kan bidra med något så vill jag göra det, säger Mohammad Abo Naboot, som utöver ledaruppdraget har fått goda vänner och ett kontaktnät som stöttar familjen i den nya hemstaden Falkenberg.

Lagledare Roger Bengtsson ser värvningen en lyckoträff:

– Det här ger oss väldigt mycket och det är jättebra för ungdomarna. Alla vinner, säger han.

Samma dag som vi träffas Mohammad Abo Naboot har hans fru gjort sin första arbetsdag som syslöjdslärare i en kommunal grundskola. Och nästa steg – för fyrbarnsfamiljen i tvårummaren utanför Falkenberg –kanske kan bli en större lägenhet.

– Men det är inte lätt att hitta, konstaterar Mohammad, som är glad och tacksam över familjens situation.

– Vi har blivit så fantastiskt bemötta i Sverige, med värme och respekt och det är så Sverige är. Jag vill passa på att tacka alla.

Ett jobb är det stora målet

Det stora målet för maskiningenjören från Syrien är att få ett jobb. Familjen har bott i Sverige i 18 månader och Mohammad Abo Naboot, som har ett långt yrkesliv bakom sig, längtar efter att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Det, förstår vi i samtalet före träningen, är något som vännerna i handbollsföreningen också är stöttande i. De har kontakt med arbetsförmedlingen, håller utkik och letar möjligheter. Men praktik i föreningen är inte det jobb som Roger Bengtsson i första hand vill se för sin vän och tränarkollega.

– Du ska vara med här, träna, träffas och tjöta med oss. Men du ska ha ett jobb som ingenjör, det jobbet som du är utbildad till, konstaterar han. 

Roger Bengtsson och Mohammad Abo Naboot är redo att dra igång uppvärmningen i idrottshallen i Falkenberg.

 

För mer information kontakta:

Patrik Svärd, integrationskoordinator Hallands Idrottsförbund

Tel: 0704 958478

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss