Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

De lyfter Haverdal IF – med ren fotbollsglädje

2017-10-17 11:26

För två år sedan fick Haverdal IF förstärkning av spelare från ett boende för ensamkommande i Plönninge. Sedan dess har ”fotbollssvenska” stått på träningsschemat varje vecka. Integrationsprojektet har blivit till en gemenskap och ett lyft för alla inblandade.
  • Uppdaterad: 20 OKT 2017 13:48

Hassan Merehltochi och Rajab Salehi förklarar att de håller på Real Madrid, Juma Khan Mohsini håller på Barcelona. Men det är ingenting som skapar konflikt i trion som vi träffar på boendet för ensamkommande ungdomar i Plönninge en höstkväll.
De har hunnit komma hem från skolan, landa och börja laga kvällens middag, när de bryter av för en pratstund.

Vännerna i Haverdal IF vill fortsätta träna fotbollssvenska och spela fotboll tillsammans.

Hade aldrig spelat fotboll

Rajab Salehi hade aldrig spelat fotboll när han kom som flykting till Sverige. Nu är han den i gänget som har varit med längst i föreningen. Han har spelat med Haverdal IF i två år och lika länge har han träffat de båda tränarna Göte Arvidsson och Per-Erik ”Dallas” Dahlin varje vecka för en uppladdning med fotbollssvenska före träningen. Ett projekt som har genomförts med stöd av de statliga integrationsmedel som Hallands Idrottsförbund fördelar.

– Vi fick frågan från de här killarna och plötsligt hade vi spelare i truppen som inte pratade någon svenska alls. Det var då vi kom på den här lösningen, säger Göte Arvidsson, lagledare i B-laget.

Som mest var de tolv nyanlända spelare som träffades för att gå igenom termer och träningsmetoder.

– Utan de här killarna hade vi inte haft något B-lag och flera av dem har blivit så duktiga att de har tagit en plats i A-laget, säger Göte Arvidsson och förklarar att upplägget har berikat alla inblandade.

– Vi har alla fått så otroligt genom det här. Det är en glädje att följa killarna och se hur de utvecklas och hittar tryggheten i sitt nya hemland och sitt nya språk, säger han.

Vännerna i Haverdal IF vill fortsätta träna fotbollssvenska och spela fotboll tillsammans.

Flera av spelarna på flykt igen

Men lagkamraterna har stött på stora svårigheter längs vägen. Flera av de ensamkommande har blivit utvisade och tvingats lämna landet.

– De har varit på flykt och genomlevt saker vi inte kan föreställa oss. Och nu, precis som de landat och börjat etablera sig, tvingas de fly igen, säger Per-Erik Dahlin och konstaterar att denna gång flyr de från ett rikt land.

”Dallas” som han rätt och slätt kallas i fotbollskretsar, är mångårig tränare och profil i Haverdalsklubben, prisad som årets eldsjäl inom Halmstads idrottsliv. Egentligen hade han lagt tränarrollen på hyllan. Men engagemanget för de nyanlända killarna har fått honom att hänga kvar.

– Det här är en situation där alla vinner. Och jag har personligen fått nya perspektiv och lärt mig mycket under de här åren, säger Dallas.

Juma Khan Mohsini älskar fotboll och hoppas att han ska kunna fortsätta spela i Haverdal IF.

Osäker framtid för lagkamraterna

Sista matchen för säsongen har precis spelats. Juma, som redan har fått flytta en gång från Gotland till Halmstad, är orolig över att behöva bryta upp igen. Killarna ser fram emot vinterträning och vårsäsong, men vågar inte lita på att de säkert ska kunna vara med.

– Jag hoppas, säger Juma Khan Mohsini.

Vinterkall utomhusträning är inte avskräckande för de här spelarna. Juma Khan Mohsini och hans vänner spelar fotboll i ur och skur. Så fort de får chansen.

– Jag älskar fotboll. Om jag är trött och ledsen blir jag alltid glad av fotbollen, säger han.

Vilken match har varit roligast under hösten?

– Matchen i Falkenberg. Den var rolig, enas killarna.

3-3 matchen mot Skrea IF, där Hassan och Juma gjorde var sitt mål, kommer gänget sent att glömma.
Och spelarna, som ser upp till sina tränare, säger alla tre att de hade tyckt om att själva bli ledare och jobba ideellt med andra ungdomar.

– Och de hade gjort ett fantastiskt jobb, konstaterar Göte Arvidsson stolt.

Haverdal IF fick förstärkning från boendet för ensamkommande i Plönninge.

Vill du läsa mer om mångfaldsarbetet inom idrotten i Halland? Gå till vår sida Inkludering och mångfald

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Kontakt Integration

Patrik Svärd

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
SISU Idrottsutbildarna

070-495 84 78
This is a mailto link

Kontakt Integration

Arbnora Robeli

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
SISU Idrottsutbildarna

076-525 78 06
This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss