Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Med fotboll som gemensamt språk

2017-10-20 12:03

Adnan Bainca har prisats för sitt integrationsprojekt Unite People. Men han kopplar inte av för det. Projektet växer så det knakar – och fotbollen är det gemensamma språket.
  • Uppdaterad: 24 NOV 2017 11:54

Det började med att Adnan Bainca funderade över att det saknades helgaktiviteter för unga i Varberg.

– Jag vet själv hur jag var i den åldern. Uttråkad. Man gjorde det första som dök upp och det var inte alltid det bästa, konstaterar Adnan som ville erbjuda sin lillebror och unga i hans ålder ett bättre alternativ.

Kopplingen till Varbergs BOIS fanns där eftersom Adnan Bainca redan tidigare haft ledaruppdrag för klubben. Han beviljades integrationsmedel av Hallands Idrottsförbund och fick även hjälp av SISU Idrottsutbildarnas med hur man startade upp projektet och hittade samverkansformer. Kommunen bidrog med medel och sedan var han igång med projektet Unite People – som sedan starten i februari 2016 har fått en rejäl snöbollseffekt.

Träffarna på lördagar utökades snart. (Privat bild)

Inomhusfotbollen på lördagskvällar utökades snart

– Även om lördagarna var för både tjejer och killar märkte vi att tjejerna inte spelade i så stor utsträckning, även om de var med i hallen. Därför utökade vi med tjejträffar på söndagarna, säger Adnan och förklarar att nästa steg blev att erbjuda fotboll som ett alternativ till personer med funktionsnedsättning. Något som Adnan beskriver som en riktig lyckoträff.

– De längtar efter fotbollen på torsdagar och älskar det verkligen. Det värmer, säger han.
Nytt för Unite People är fotboll för dem som är 40+ samt ett projekt med Lernia, med workshoppar där unga får bland annat skriva cv och personligt brev.

I helgen som kommer blir lördagsträffen på Peder Skrivares skola en ny upplevelse när Fatmir Seremeti, lagkapten för landslaget i Goalball, kommer på besök. Fatmir Seremeti är synskadad sedan tonåren och kommer att låta deltagarna prova på hans idrott och få en känsla av hur det är att plötsligt bli av med något man tar för givet, synen.

Hur får du tiden att räcka till?

– Jag ser inga hinder utan går på ren glädje. Mer fotboll åt alla, säger Adnan Bainca och konstaterar att hans ideella engagemang har svällt utanför fotbollsplanen.

Unite People har prisats, nu senast 150 000 från ATG:s Drömfonden. Men Adnan har inga planer på att koppla av. I oktober är det rosa månad och Unite People skänker fem kronor per deltagare till Cancerfonden.

– Om ni inte vill spela så kom ner och sitt på läktaren. Det räknas, säger Adnan som hoppas att fler städer ska haka på det inkluderande fotbollskonceptet.

– Jag vill ha mer mångfald och fotbollen är ett fantastiskt verktyg. Fotbollsspråket är universellt, på det kan alla vara med, konstaterar Adnan Bainca.

Nyligen tilldelades Unite People 150 000 kronor från ATG:s Drömfond.

 

Vill du läsa mer om mångfaldsarbetet inom idrotten i Halland? Gå till vår sida Inkludering och mångfald

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Kontakt Integration

Patrik Svärd

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
SISU Idrottsutbildarna

070-495 84 78
This is a mailto link

Kontakt Integration

Arbnora Robeli

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
SISU Idrottsutbildarna

076-525 78 06
This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss