Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fritidsbanken till Falkenberg

2018-01-18 08:56

Falkenberg är på väg att starta Hallands nästa Fritidsbank. "Vår målsättning är att öppna under hösten", säger Mustapha Radi, arbetsmarknadschef i Falkenbergs kommun.
  • Uppdaterad: 19 JAN 2018 11:32

I oktober förra året öppnade Fritidsbanken i Halmstad portarna, som först ut i länet. I lokalerna på Humlegången kan alla som vill låna fritidsutrustning utan kostnad. Halmstad har i dagarna firat sin tvåhundrade kund och verksamheten går som tåget.

På onsdagen besökte en grupp från Falkenbergs kommun Halmstad för att ta del av tips och råd inför den egna uppstarten, som ska ske i år om allt går som planerat.

− Det finns ett politiskt beslut att öppna en fritidsbank i Falkenberg och vi har goda förutsättningar att få en väldigt bra verksamhet, säger kommunens arbetsmarknadschef Mustapha Radi och förklarar att det finns en väl etablerad samverkan mellan olika aktörer inom kommunen, som kommer att underlätta när det kommer till allt från att nå ut med information, till att få in fritidsprylar till utlåning.

Studentmedarbetare förbereder förslaget

Två studentmedarbetare har, tillsammans med en utredare från kommunens arbetsmarknadsavdelning, fått uppdraget att utreda och förbereda ett förslag till politikerna. Och de tar sig an jobbet med glädje. Första steget blir att få klart ett avtal, hitta en lokal och sedan börja lägga upp en plan för att få in föremål att låna ut.

− Vi har en förankring i idrottslivet och ett stort intresse för de här frågorna, säger Josefin Ståhl, som läser till sociolog.

− Idrotten och föreningslivet har format mig. Jag har varit aktiv sedan barnsben och sett allt som idrotten bidrar med. Det här är ett projekt som gynnar alla, säger Medion Kabashi, till vardags student i statsvetenskap.


Angela Moussallem, utredare på arbetsmarknadsavdelningen, Medion Kabashi och Josefin Ståhl pratar fritidsbank med idrottskonsulent Patrik Svärd.

Hallands Idrottsförbund har varit med och startat upp Fritidsbanken i Halmstad och kommer att vara samverkanspart även i Falkenbergs kommun.

− Vårt mål är att arbeta för en inkluderande idrott, där alla har samma möjlighet att delta. Detta är ett sätt att arbeta mot det målet och vi vill se en fritidsbank i samtliga halländska kommuner, säger Patrik Svärd, idrottskonsulent vid Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Mustapha Radi ser Fritidsbanken ett verktyg för att skapa hållbarhet inom flera olika områden.

− Falkenberg vill vara inkluderande och detta är ett sätt att skapa förutsättningar för ett aktivt liv. Att alla som vill, utan kostnad, får möjlighet att testa olika idrotter. Det främjar återbruk och blir en mötesplats som även ger en social hållbarhet.

Lisa Petrelius och Mustapha Radi
Lisa Petrelius på Fritidsbanken i Halmstad visar Mustapha Radi runt i lokalerna.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss