Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Varannan damernas i dojon

2018-03-07 14:32

Zendokai karate arbetar för jämställdhet. Att få lika många tjejer som killar i alla led är lika självklart som att i dojon är man inte sin slöja, sin funktionsvariation, sitt efternamn eller sitt kön. Här gör alla sin egen resa − tillsammans.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2018 10:10

I ögonhöjd, när du tar av dig skorna i entrén till Zendokai karate på Snöstorpsvägen i Halmstad, hänger två A3-ark med föreningens vision och värdegrund. I målen ingår att hälften av alla aktiva, ledare och styrelsemedlemmar ska vara kvinnor.

− Vi är nära. Men det är ju ett arbete som vi har med oss hela tiden. Det viktigaste är att vi alla vet att det är medlemmarna som äger föreningen, det finns ingen som äger eller bestämmer mer. Det gör vi gemensamt och föreningen är till för oss, säger ordföranden Rick Grundevik.

Vill ni ha stöd i jämställdhetsarbetet? Kontakta er idrottskonsulent.

Nelly Gustafsson kör dubbelpass på torsdagen.
Nelly Gustafsson kör dubbelpass på torsdagen.

Över svängdörrarna som leder in till dojon sitter en skylt med ordet ”ihärdighet” på motsatta sidan väggen står det ”segervisshet”.

− Det är för att vi ska känna när vi går in här att vi ska bli lite bättre. Inte jämfört med någon annan, utan med oss själva. Vi ska höja vår egen förmåga och bygga självförtroende och när vi går här ifrån är vi starkare i oss själva, säger Rick Grundevik.

Inne i dojon denna torsdagskväll är det fullt ös. Tävlingsgruppen ska precis bytas av mot en yngre grupp och många kommer att köra dubbla pass. Barn och unga, killar och tjejer i olika åldrar, rör sig runt på de mjuka mattorna. I skarven mellan träningspassen tar Tara, Nelly, Freja, Roxanna, Elin, Zarah och Lamar en paus för att prata karate med den nya besökaren. De upplever att alla är lika viktiga i dojon och de har aldrig känt sig förbisedda.

Freja Nilsson ser kunskapen om självförsvar som en viktig del i träningen.
Freja Nilsson ser styrkan och kunskapen om självförsvar som en viktig del i träningen. 

Men vad är då det bästa med karaten?

− Det är bra att bli stark och lära sig självförsvar, säger Freja Nilsson, snart elva år.

− Och vi bygger självförtroende, tillägger Elin Mawan, 13.

Tjejerna tänker definitivt fira Internationella kvinnodagen.

− Vi brukar ge presenter till vår mamma, säger Roxanna Adibi, som tränar karate tillsammans med sin lillasyster Tara.

Karatesystrar. Roxanna och Tara Adibi tränar kampsport tillsammans.
Karatesystrar. Roxanna och Tara Adibi tränar kampsport tillsammans.

När tränaren ger signal blir det knäpptyst och alla ställer sig på led för den respektfulla hälsning som inleder och avslutar varje pass. Det är disciplin och respekt som gäller i dojon. Och då behövs tillfällen att göra precis tvärt om, som att ha After Karate med pizza, läsk och disco i styrelserummet, eller söndagsträningarna där barnens villkor gäller och inga överflödiga vuxna får komma in. Föreningen har också årliga läger för barn mellan 8-15 år för att bygga relationer och inkludering.

Saga Palm var först i familjen med karate.
När tränaren kallar blir det lugnt i dojon. Saga Palm har både pappa och lillebror i Zendokai, men det var hon som var först med karate i familjen. 

Men hur skapar man jämlikhet i en individuell idrott, som är så prestationsbaserad?

− Det är det som är utmaningen. Vi fokuserar på resan, den är det viktiga. Och det är den känslan vi försöker få medlemmarna att känna, säger Rick och förklarar att de medvetet saktar ner processen. För att få kvalitet i alla led och det dröjer mellan bältena.

− Det gör att du landar, det blir inte den stressen, utan du kan fokusera på att nå ditt mål, tillsammans med andra, säger han.

Rick Grundevik, ordförande och Sixten Lindqvist, chefsinstruktör.
"Viktigt med kvalitet i alla led av verksamheten", menar Rick Grundevik, ordförande och Sixten Lindqvist, chefsinstruktör på Zendokai karate.

Fakta:

Zendokai Karate grundades 1965, och är en av Sveriges äldsta karateföreningar. Zendokai har 220 medlemmar och fick 2015 utmärkelsen årets förening av Svenska Karateförbundet. Föreningen är ansluten till Japan karate Organisation. (JKA)

Läs mer om idrottsröremlsens jämställdhetsarbete här.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss