Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Vinbergs IF taggar upp efter priset

2018-02-15 12:30

Vinbergs IF har prisats för sitt arbete med att skapa trygghet, glädje och delaktighet för barn och unga. Men det är inte läge att luta sig tillbaka. "Tvärtom. Vi har fått ännu mer energi att jobba vidare", säger Lina Andersson, ungdomsansvarig i föreningen.
  • Uppdaterad: 15 FEB 2018 13:54

Nyligen presenterade Riksidrottsförbundet och BRIS ”Barnens spelregler”, ett material som ska stödja barn och ledare i att skapa en trygg idrottsmiljö. Sedan tidigare finns en stödlinje hos BRIS speciellt för idrottsledare. 

Ingen förening är helt utan problem

Vinbergs IF, 2017 års barn- och ungdomsförening inom svensk fotboll, är inte förskonad från problem. Men föreningen jobbar för att alla ska våga ställa frågan och ta hand om svaret.

− Det är inte så att det aldrig händer något som är problematiskt. Det händer saker hela tiden. Men vi lyfter frågorna direkt, arbetar med dem och följer upp, säger Stefan Gustavsson.

Det blåser kalla vindar på Vinåvallen när vi träffar två eldsjälar i Vinbergs IF, Lina Andersson, styrelsemedlem med delat ansvar för föreningens ungdomsverksamhet och Stefan Gustavsson, till vardags idrottslärare på Katrinebergs Folkhögskola och utbildare för bland annat SISU Idrottsutbildarna.

En händelserik höst

De senaste månaderna har varit händelserika. Beskedet om utnämningen från Svenska Fotbollförbundet kom två dagar innan klubbens stora årsfest. Och på Fotbollsgalan kände sig den lilla delegationen från Halland rejält påpassad med glada tillrop och intresserade frågor.

− Det var speciellt, konstaterar Stefan Gustavsson om utmärkelsen som har gjort att föreningar runt om i landet hör av sig för att få veta mer om klubbens arbete med inkludering och värdegrund.

Framför oss på bordet i klubbstugan ligger årshjulet där alla viktiga datum har markerats. Om drygt en månad är det kickoff för ledare med respektive. Senare i vår blir det fotbollsfestival där hela föreningen möts − allt för att skapa den där vi-känslan som är ett av fyra ledord för verksamheten. Tavlan med ledorden har tillfälligt råkat hamna bakom ett kylskåp under en omflyttning. Men det gör inget. Medlemmarna vet vad som gäller: vi-känsla, utveckling, glädje och trygghet.

− Vi lever med vår värdegrund. Vi jobbar tillsammans och alla vet vad vi jobbar mot, säger Lina Andersson och förklarar att nytt för i år är publikvärdar under matcher, en från vardera hejaklack, för att få ett bra klimat och goda idrottsföräldrar i publiken.

Långsiktigt arbete för god idrottsmiljö

2009 påbörjade Vinbergs IF arbetet med ”gröna tråden”, ett policydokument som ska säkra en trygg idrottsmiljö, där alla får möjlighet att utvecklas och ha roligt. Man arbetar utifrån Svenska Fotbollförbundets utbildningsmaterial Spela, lek och lär. Det är viktigt att ha dokumenten på plats, men ännu viktigare att prata om dem och göra värdegrunden till vardag.

− Att ha bra ledare är avgörande, det är genom ledarskapet vi når ut och ser barnen och ungdomarna. Alla ledare går utbildningar och vi arbetar i lärgrupper med internutbildning och föreningsutveckling, säger Stefan Gustavsson.

Lärgrupperna sker i samverkan med SISU Idrottsutbildarna och blir ett forum för att fånga upp viktiga frågor. Nästa steg är att samtliga ungdomslag ska prata bemötande och värdegrund genom SISU-projektet Värdefullt.

Varför tror du att ni fick priset som årets barn- och ungdomsförening 2017?

− Jag träffade en i juryn på Fotbollsgalan och hon beskrev det på ett väldigt bra sätt. Vinbergs IF är inte färdiga, men vi har drivkraft, riktning, engagemang och vi strävar åt ett håll. Vi utvecklas hela tiden och jag är stolt över att vara med på resan, säger Stefan Gustavsson.


Stefan Gustavsson och Lina ANdersson är två av eldsjälarna bakom arbetet med idrottsmiljön i Vinbergs IF.

Fakta: Barnens spelregler
Barnens spelregler är ett material som har tagits fram av BRIS (Barnens rätt i samhället) och Riksidrottsförbundet − och ska fungera som stöd till både barn och idrottsledare, inom alla idrotter.
Sju idrottsstjärnor delar med sig av sina egna erfarenheter, bland andra: Musse Hasselvall, Johanna Ojala, Stefan Holm och Linnéa Claesson.

Läs mer och ladda ner boken: Barnens spelregler (pdf) 

      

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss