Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Alexander tar rodret för "Rörelse i skolan"

2018-09-07 11:20

Samling för daglig rörelse är en satsning från Riksidrottsförbundet, som handlar om att minska stillasittandet bland barn och unga. Ett aktivt liv stärker barnen i vardagen såväl som i framtiden och lägger grunden för goda skolresultat, ökat välbefinnande, stärkt folkhälsa och livslång rörelseglädje. Alexander Mårtensson är samordnare för projektet som rivstartar i Halland i höst.
  • Uppdaterad: 07 SEP 2018 11:41

Några korta frågor till vår nya medarbetare Alexander Mårtensson...

Vad är du för en?

Jag är en smålänning från Växjö som flyttade till Halmstad 1997 för att läsa till idrottspedagog. Efter år i Katrineholm återvände jag till Halmstad och landstinget för uppdrag som hälsopedagog (senare folkhälsoutvecklare/-strateg). Under tio år på landstinget hann jag bland annat med att jobba med tobaksprevention med grundskoleelever, implementera satsningen på föräldrastöd, leda projekt, samordna genusaktiviteter ihop med socialdepartementet och ett antal satsningar i skolans värld. Senast kommer jag från Fyllingeskolan där jag bland annat arbetade på fritids.

Vad lockade dig till projektledarrollen för ”Rörelse i skolan”?

Jag har alltid trivts med att jobba med skolan som arena. I skolan finns möjligheten att inspirera och lägga en tidig grund för goda livsstilsvanor, som kan räcka hela livet. Och såklart också att få chansen att jobba inom idrottsrörelsen.

Berätta om projektet lite drygt två veckor in på nya jobbet. Vad handlar det om? Vad förväntar du dig? Och vad händer härnäst?

’Samling för daglig rörelse’ är en nationell satsning från regeringen för att få fler barn att finna rörelseglädje och på så sätt gynna både folkhälsan, idrottsrörelsen, skolresultaten och inte minst individen. Målgruppen är förskoleklass upp till sexan eftersom det bland barn i de åldrarna ofta finns en vilja och lust att röra på sig. Det är också i den åldern man börjar få en grundkoordination och muskelstyrka som gör att man har lätt att anamma nya rörelsemönster. Vi kommer inledningsvis göra ett urval utifrån ett antal kriterier och välja ut ett par skolor att börja arbeta med, där vi kan skapa en modell som förhoppningsvis kan växa och användas i fler skolor.

Vad tar du med dig från din yrkesbakgrund in i den nya rollen?

Jag har jobbat både i och med skolan tidigare och vet vilken kraft som finns där att verka för barnens bästa, men man har inte alltid tiden och möjligheten att göra allt man vill. Med min erfarenhet av samordning och utvecklingsarbete med allt vad det innebär av att skapa nätverk och lära av varandra, tror jag att vi ska kunna hitta samverkansformer som lyfter både skolan, idrotten och framför allt barnen.

Vi är en organisation som brinner för det ideella engagemanget. Vilket är ditt förhållande till idrottsrörelsen. Har du själv en idrottsbakgrund?

Under hela min uppväxt hade min familj vårt andra, eller kanske snarare första, hem på Värendsvallen i Växjö. Där mamma och pappa var engagerade i friidrotten (IFK Växjö) respektive Östers IF och jag och min syster var aktiva inom samma idrotter. Tills jag var i 15-årsåldern spelade jag även handboll i Växjö HF. Och utöver föreningsidrotten blev det en hel del spontanidrottande på diverse tennis- och basketplaner och annat runt om i Växjö. Efter fotbollskarriären hade avslutats började jag springa för att hålla mig i form. Detta ledde, efter ett oöverlagt infall, till att jag testade triathlon - och blev fast med en gång. Just precis innan jag började jobba här genomförde jag min tredje Ironman.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss