Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Välkommen till en kväll mot matchfixning

2018-02-06 13:11

Matchfixning kan ske i olika sporter, i höga och låga divisioner, i lag och bland enskilda individer – med det gemensamt att den som lockas av snabba pengar riskerar sin idrottskarriär. Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning kommer till Halmstad den 21 februari och han hoppas att så många som möjligt vill komma och lyssna.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2018 13:56

Matchfixning är ett av de största hoten mot tävlingsidrottens framtid. Sedan 2013 har Riksidrottsförbundet en samordnartjänst mot matchfixning, finansierad av Svenska spel. Johan Claesson arbetar brett för att ge idrottens syn på problemet med spel på riggade matcher. Och det är ett brett problem.

 

Inbjudan till föreläsning - Matchfixing
Datum:
21 februari kl 18.00 - 20.00

Plats: Högskolan i Halmstad, sal Visionen
Kostnad: kostnadsfritt
Anmälan senast 18/2 via e-post: This is a mailto link 
OBS! Vid anmälan uppge hur många deltagare som kommer från er förening.

 

− Det finns inte ett tillvägagångssätt, utan det är väldigt komplext. Det kan ske bland enskilda idrottare, genom yttre påverkan av vänner eller bekanta, men också genom kriminella nätverk där det kan förekomma hot och våld.

De kriminella krafterna är snabba på att anpassa sig och duktiga på att undvika upptäckt. Som det ser ut i dag är de svåra att komma åt, när det inte går att bevisa just hot eller våld.

− Där får vi lita till vårt samarbete med polisen och förhoppningen att det framöver kommer en lag mot matchfixning, säger Johan Claesson och förklarar att idrottens stora möjlighet är att arbeta förebyggande, nå ut med kunskapen och minimera risken för fult spel.

− Även om det finns externa aktörer så är ju brottsverktyget idrottaren, eller personer inom idrotten och det är där vi har vår stora möjlighet att påverka, säger han.

Anmälningsplikt för alla som ser eller vet

Utöver kunskapsbyggande arbete finns ett regelverk inom Svensk idrott med sanktioner och straff för den som ertappas, men också för den som ser på och inte agerar. Insatserna kanske verkar lägre i en lägre division, men konsekvenserna blir lika stora för den enskilda idrottaren.

− Det finns en anmälningsplikt. Om du vet att någon eller några gör det här är du skyldig att anmäla det. Regelverket är lika för alla idrotter, oavsett division. Det gör att den som kanske är i början av sin idrottskarriär och lockas av lite snabba pengar, riskerar sin framtid inom idrotten.

Föreningarna vill ha mer kunskap om problemet

Föreläsningen den 21 februari hålls på efterfrågan av föreningar i Halland, där Halmia var först att ställa frågan och är en av de föreningar som skickar ett helt lag. Patrik Svärd, idrottskonsulent och sakkunnig i arbetet mot matchfixning inom Hallands Idrottsförbund, ser det som väldigt positivt att det finns intresse att sprida kunskapen brett inom föreningarna.

− Ju fler som har kunskapen desto bättre är förutsättningarna för att arbeta vidare med frågorna inom föreningen, säger Patrik Svärd och förtydligar att föreläsningen är öppen för allt från enstaka föreningsmedlemmar till hela trupper.

Patrik Svärd hoppas att många föreningar ska finnas representerade den 21 februari i Visionen. Där ett eget arbete inom klubben kan förstärkas eller kanske starta upp.

− Att arbeta mot matchfixning handlar om kunskap, att majoriteten sätter ner foten och tydligt står upp för att vi inte vill ha det här inom idrotten, säger han.

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Kontakt Distrikt

Rickard Boman

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
SISU Idrottsutbildarna
070-341 42 66
This is a mailto link

Kontakt Distrikt

Patrik Svärd

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
SISU Idrottsutbildarna
070-495 84 78
This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss