Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Från idrottshallands skrymslen och vrår

2018-02-02 10:09

Arbetet med att besiktiga Hallands föreningsägda idrottsanläggningar är inne på sitt tredje år. Vi hängde med besiktningsman Dan Gustafsson på en tur från tak till krypgrund hos Hasslövs IS.
  • Uppdaterad: 05 FEB 2018 10:58

Lars-Inge Alm möter upp vid klubbstugan i Hasslöv en blåsig vintermorgon. En guldhatt står på soffbordet i samlingsrummet och minner om sista gången lokalerna hade besök. Men om någon månad är det fullt ös igen, berättar ordföranden. Ungdomssektionen Hasko, som är ett samarbete med Skottorps IF, växer och klubbstugan har blivit trång. Ett delvis angenämt bekymmer konstaterar Lars-Inge Alm, eldsjäl som belönats med Svenska fotbollförbundets högsta förtjänstmedalj och som gjorde sin första match för Hasslöv som 11-åring 1959, när seniorerna fick fylla på med yngre förmågor. Det har blivit över 800 matcher för klubben sedan dess och om han inte hade dömt i några år hade han konkurrerat om föreningsrekordet som ligger på 1000 matcher.

Lars-Inge Alm har spelat över 800 matcher för Hasslövs IS.
Lars-Inge Alm har spelat över 800 matcher för Hasslövs IS.

Fukt som specialområde

Dan Gustafsson är byggnadsingenjör med fuktrelaterade problem som specialitet. Han har 35 års erfarenhet i yrket och ännu fler års erfarenhet av föreningsliv och ideellt arbete. Under två och ett halvt år har han besiktigat idrottsanläggningar i Halland på uppdrag av Hallands Idrottsförbund och det finns många kvar att besöka.

− Det är det roligaste jobbet jag har haft någonsin, säger Dan, som känner att hans arbete gör skillnad.
− Jag kommer inte ovanifrån för att peka med hela handen utan jag kommer in från sidan, för att hjälpa till. Jag kan visa på de saker som är lätta att åtgärda nu för att slippa stora kostnader och bekymmer framöver och jag kan ge ett underlag för fördjupade undersökningar där det behövs, säger han och förklarar att protokollen sedan kan användas för att söka bidrag till renoveringar och åtgärder.

Här kan du läsa mer om anläggningsstöd till föreningar!

Dan Gustafsson besiktigar idrottsanläggningar på uppdrag av Hallands Idrottsförbund.
Dan Gustafsson tar en titt under vasken i klubbstugan, byggd 1997.

Nyttjanderätt kan ge hög självrisk

Hasslövs IS är en av många föreningar som har ett nyttjanderättsavtal med kommunen, vilket innebär att när något händer är det kommunens försäkring som gäller, men föreningen som får betala självrisken. Kommunens självrisk kan ligga på 80 000 kronor, vilket är en omöjlig summa för många föreningar.

− Då blir det att man försöker fixa själv så gott det går, säger Dan som under sina besök i föreningshalland har sett exempel på miljöer som, om man hade vistats i dem dygnet runt, hade varit klart hälsovådliga.

− Det finns stora problem på många håll. Man har en förening som drivs med små medel av eldsjälar som lägger sin fritid för att få det att gå ihop. Det finns inte resurser tid, eller kunskap att sköta en stor anläggning samtidigt, säger Dan Gustafsson som tror att översynen kommer att kunna göra skillnad för föreningar men också i arbetet med att planera och säkra idrottsmiljöerna i Halland på lång sikt.

Hasslövs klubbstuga redo för fotbollssäsongen

När Dan Gustafsson har inspekterat varje skrymsle och vrå kan han konstatera att klubbstugan i Hasslöv är redo att ta emot ungdomarna inför säsongsstarten. Lars-Inge Alm har en lista att sätta i händerna på medlemmarna inför nästa fixardag.
Efter mycket byggsnack och mycket fotbollssnack, med ett löfte om att återkomma på en matchdag framöver, lämnar vi Laholmstrakten för den här dagen.

En tur på taket.
Vi avslutade på taket till klubbstugan. Takpappen är ett bra material i blåsiga lägen.

Fakta: Inventering av anläggningar
Besiktningarna genomförs i närvaro av klubbarnas byggnadsansvariga och är en del i Hallands Idrottsförbunds Idrottslyft. En idrottsförening kan även söka bidrag genom Hallands Idrottsförbund för nybyggnationer eller utveckling, modernisering och upprustning av befintliga anläggningar samt för projekt som höjer säkerheten eller energi/miljöeffektiviteten på idrottsanläggningen.
Anläggningsstödet fyller en viktig funktion i Halland för att utveckla, förnya och skapa idrottsanläggningar som förbättrar möjligheterna till idrott för länets barn- och ungdomar.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss