Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: LUDVIG THUNMAN

Idrott, kriminalitet & otillåten påverkan

2018-08-17 07:30

  • Uppdaterad: 17 AUG 2018 07:51

Med drygt 3 miljoner medlemmar och 20 000 idrottsföreningar är svensk idrott en stor och viktig del av det svenska samhället. Företeelser som finns i samhället går vanligtvis även att hitta inom idrotten. Det gäller även de negativa avarterna. Det finns en negativ utveckling där den organiserade brottsligheten växer och utmanar företrädare inom idrottsrörelsen på olika sätt.

Otillåten påverkan inom idrotten är ett problem som uppmärksammas mer och mer. Syftet med att vilja påverka kan variera och ett exempel är matchfixning för ekonomisk vinning.

För att kunna hantera problemen krävs kunskap och med anledning av detta bjuder Länsstyrelsen tillsammans med Hallands Idrottsförbund in till en halvdag i syfte att öka kunskapen om problemet och hur man kan motverka det.

Målgrupp:
Förtroendevalda och berörda tjänstemän från kommuner och Region Halland, Polisen (ex. kommunpoliser, supporterpoliser), idrottsföreningar (ex. ledningsfunktioner, säkerhetsansvariga, spelare), idrottsanläggningar/arenor, domare inom idrotten och andra berörda funktioner.

Datum: torsdagen den 6 september kl 9-12
(registrering och frukost från 8.30)

Plats: Länsstyrelsen i Halmstad, Slottsgatan 2

Anmälan senast 24 augusti:
Klicka här (begränsat antal platser)

Utbildningen är kostnadsfri, frukostmacka och kaffe ingår

Läs hela inbjudan (pdf)

PROGRAM:

- Att motverka otillåten påverkan inom idrotten, trakasserier och hot inom elitidrotten

Karolina Hurve & Anna Jonsson; Brottsförebyggande rådet Brottsförebyggande rådet kommer att berätta om resultaten från Brå:s rapport ”Att motverka otillåten påverkan inom idrotten (Brå 2018:5)”. Elitidrotten drabbas av trakasserier och hot, som syftar till att påverka de utsattas handlingar och beslut. Det kan vara allt ifrån att man försöker påverka föreningsdemokratin, trakasserar ledare i syfte att få dem att avgå till att man försöka påverka utgången av en match eller att föreningen utnyttjas för ekonomisk brottslighet.

 

- Idrott och Kriminalitet

Lena Sahlin, säkerhetsansvarig Riksidrottsförbundet Riksidrottsförbundet kommer att prata om idrottens utmaningar och ansvar för att förebygga och hantera frågor om otillåten påverkan, matchfixning, och det förhöjda terrorhotet i Sverige. Det handlar om oro och otrygghet i samband med vissa idrottsevenemang, uppgjorda matcher samt hot, våld och trakasserier. Den mer systemhotande brottsligheten är även den en stor utmaning för många aktörer. Detta gäller i allra största grad idrottsrörelsens sårbara föreningsdemokrati. Kan inte utvecklingen vändas riskerar konsekvenserna, både för idrotten och för samhället, bli allvarliga.

Skribent: Liselotte Arvidsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss