Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Matchfixning hotar tävlingsidrotten

2018-02-26 11:58

Matchfixning är, tillsammans med doping, det största hotet mot tävlingsidrotten. När vi börjar tvivla på om det är rent spel på planen har vi redan förlorat. "Oförutsägbarhetsmomentet är det som gör att vi tittar på tävlingsidrott, vetskapen att allt kan hända" säger Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning, som i veckan föreläste i Halmstad.
  • Uppdaterad: 06 MAR 2018 14:33

Johan Claesson är jurist med fotbollsbakgrund, som har varit Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning sedan 2013. Han är den första på tjänsten, som finansieras av Svenska Spel. Även om uppgjorda idrottstävlingar har funnits sedan antiken och länge har varit ett välkänt fenomen i andra delar av världen, är det på senare år som problemet har kommit upp på dagordningen i Sverige.

Johan Claesson, samordnare mot matchfixning på Riksidrottsförbundet
Johan Claesson, samordnare mot matchfixning på Riksidrottsförbundet.

− Matchfixningen är starkt kopplad till livespel och den svenska spelmarknaden är en djungel i dag. Du kan spela på allt från elitidrott till vem som får nästa inkast, eller resultatet i en rysk division tre-match i fotboll, säger Johan Claesson och konstaterar att de som får problem med sitt spelande också blir fler.

De senaste åren har Svenska Fotbollförbundet utrett ett trettiotal fall av misstänkt riggade fotbollsmatcher. I vissa av dessa finns det mutor i form av pengar eller tjänster inblandade och inte sällan är då kriminella nätverk i bakgrunden.

− För fyra och ett halvt år sedan när vi började prata om det här ute i föreningarna hade inte alla hört ordet matchfixning. Det här är en problematik som har vuxit och kommit mer i fokus på senare år, säger Johan Claesson och efter handuppräckning kan han konstatera att han numera sällan möter en grupp där inte alla i rummet känner igen begreppet, så även denna dag i Baertlingsalen på Högskolan i Halmstad.

Unga fotbollsspelare tog del av föreläsning

På plats är unga fotbollsspelare från Vinberg och Halmia. Just Halmia har råkat ut för matchfixning som gav rättsligt efterspel 2013, efter att en spelare i Kristianstads FF berättat om hur han och lagkamrater riggade en match. Hans vittnesmål ledde till att sex personer dömdes i hovrätten för inbladning.

− I det här fallet var det för att en spelare valde att berätta som det här kunde uppdagas. Matchfixning är väldigt svårt att komma åt, säger Johan Claesson och tillägger att utöver domstolens straff finns ett regelverk mot matchfixning inom RF, som gäller lika för alla idrottare på alla nivåer.

Förebyggande arbete är vägen framåt

Riksidrottsförbundets största möjlighet att komma åt problemet är att nå ut innan det händer.

− Det är viktigt att inse vilka konsekvenser det här kan få och att säga nej direkt. Om någon närmar sig dig med ett erbjudande så säg nej och berätta sedan för en ledare, eller ta kontakt med oss, säger han och förklarar att de som säger ja en gång riskerar att hamna i en svår situation och kan till och med bli utpressade medan den som tar avstånd direkt, oftast slipper få frågan igen.

Rasmus Eriksson och Linuz Söderberg på plats för att representera Halmstads Domarklubb.
Rasmus Eriksson och Linuz Söderberg  från Halmstads Domarklubb på plats.

Det var inte bara fotbollsspelare som kom för att lyssna på Johan Claessons föreläsning. I publiken satt även Linuz Söderberg och Rasmus Eriksson från Halmstads Domarklubb. De har båda dömt fotboll sedan tidiga tonåren och har märkt att matchfixning-frågan kommer allt hög

re upp på dagordningen.

− Det finns ju med i våra utbildningar nu. Vi skriver dessutom på avtal om att vi inte får spela på våra egna matcher, säger Linuz Söderberg.

Det som är regel för domare och en självklarhet för elitaktiva i många andra länder är fortfarande bara en rekommendation för spelare i Sverige, berättar Johan Claesson, som tycker att en klausul om spel och etik kring spel borde finnas med i alla spelarkontrakt.

Rasmus Eriksson har aldrig dömt en match där han har haft misstankar om att något inte stått rätt till.
Linuz Söderberg har aldrig känt det heller, inte förrän i efterhand.

− Jag var fjärdedomare i en match mellan Falkenbergs FF och Landskrona. Falkenberg vann och det var inget konstigt med det, de spelade väldigt bra. I efterhand fick jag veta att den matchen utreddes i en härva med fixade matcher kopplat till en person, som hade känningar i Landskronas lag.

Hur kändes det då när du insåg att det fanns misstankar om att allt inte stod rätt till?

− Jag kände mig lurad, säger Linuz Söderberg och förklarar att det är viktigt att som domare vara med där arbetet mot matchfixning pågår för att visa att det är en prioriterad fråg, även i domarkåren.

Hittills har tre fall av matchfixing i hela landet lett till att spelare blivit avstängda genom Riksidrottsförbundets regelverk. Landskronamatchen utreddes av polis med ledde aldrig till någon fällande dom eller till straff enligt idrottens regelverk.

− Utredarna var nog ganska säkra på att det inte hade gått rätt till i den matchen, men det gick inte att knyta någon till misstanken och ärendet lades ner. Även om det kommer en lagstiftning så är det nog så det kommer att se ut i många fall eftersom det är svårt att utreda och leda i bevis om inte någon träder fram och erkänner, säger Johan Claesson och konstaterar att det enklaste sättet att undvika riggade matcher är att nå ut till idrottare tidigt och få dem att inse att det inte är värt att riskera hela sin idrottskarriär för några tusenlappars skull, eller för att skydda någon som man vet håller på med fult spel.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss