Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

"När barnen lyckas växer du med dem"

2018-04-25 15:13

Jack Florén Rosqvist är 9 år. Han går på jiujitsu och skateboard, precis som vilket idrottsaktivt barn som helst. Men för Jacks del har idrott i en traditionell grupp inte varit ett alternativ. Med recept på fysisk aktivitet har han kunnat vara med, lyckas och hitta den trygghet som andra tar för given.
  • Uppdaterad: 26 APR 2018 13:47

Therese Rosqvist berättar om sonens resa med fysisk aktivitet på recept för barn och unga (FaB):

− Jack hade testat vanliga gruppaktiviteter och det hade inte funkat. Han mådde inte bra av det och då mådde vi inte bra. När vi kom till jiujitsun var det en liten grupp där ledarna hade förkunskap. De kunde möta, se och lära känna honom. Där var han inte Jack med en funktionsvariation, utan bara Jack, säger Therese, som direkt kände att det här var en miljö där hennes son fick chansen att vara med på sina villkor.

Jack utvecklades med raketfart under aktiviteterna. Men efter sommaruppehållet på några månader var hon tveksam till hur det skulle gå.

− När vi kom dit föll han bara in på plats. Man såg hur Jack växte och kunde visa de andra barnen hur de skulle göra, säger hon.

 Jack testar sin nyfixade bräda i skejtparken. Mamma Therese och storebror Anton hejar på i bakgrunden.
Jack testar sin nyfixade bräda i skejtparken. Mamma Therese och storebror Anton hejar på i bakgrunden.

Fysisk aktivitet på recept för barn och unga, FaB, är ett samarbete mellan Region Halland och Hallands Idrottsförbund där barn med behov av särskilt stöd erbjuds anpassade aktiviteter i idrottsföreningar, som bland annat Halmstad Skateboardklubb och Jiujitsuklubben Seisin. Modellen, Fysisk aktivitet på recept (FaR) finns sedan länge för vuxna − och i Halmstad nu även för barn.

När vi träffas den här gången är det vår. På skejtparken vid Halmstad Arena susar barn i alla åldrar förbi på rullbrädor, sparkcyklar och rullskridskor. Sist vi sågs hade Jack precis varit på avslutning med jiujitsun tillsammans med 30 andra barn. Och kvällen blev en triumf:

− Alla de här lyckade tillfällena, de stärker verkligen. Tänk att du fick komma hem till pappa och berätta att du klarade det. Att du vann tävlingen.

− Det var bäst, säger Jack, som medger att han var tveksam först.

− Jag ville nästan bara sticka hem.

− Men sen var du med på allt. Och i slutet skulle ni stå på en rad och de läste upp namnen och det gjorde du, tålmodigt, med händerna vid sidorna, säger mamma Therese.

− Det är svårt för mig, inflikar Jack.

− Det är svårt, men du klarade det. Och du somnade gott den kvällen. Det gjorde vi allihop. Jag var så lycklig och så glad för din skull. Att det blev så bra, säger Therese och förklarar hur viktigt det är att få lyckas att känna sig hemma i ett socialt sammanhang och trivas − något som de flesta tar för givet.

− När man har misslyckanden i bagaget blir det lätt att man stannar hemma. Man vill inte utsätta barnen för känslan av att inte passa in. Just det här att få lyckas och se hur Jack växer. Det är härligt, säger Therese Rosqvist och förklarar att FaB innebär stora framsteg för hela familjen. De vågar ge sig ut och testa:

− När barnen lyckas växer du med dem. Det är fantastiskt att det här hjälpmedlet finns och det är verkligen något som man borde satsa på. Så att alla barn kan få känna den här känslan.

Mötet med skateboarden var en hit direkt för Jack Florén Rosqvist.
Mötet med skateboarden var en hit direkt för Jack Florén Rosqvist.

Fakta:
Fysisk aktivitet på recept för barn och unga är ett utvecklingsarbete i samverkan mellan Hallands Idrottsförbund och Region Halland. Cirka 150 barn och unga i Halmstad har i dagsläget ”recept” på fysisk aktivitet. Ett tiotal föreningar erbjuder anpassade aktiviteter genom FaB.

Fullt ös på skejtparken denna soliga lördag.
Fullt ös på skejtparken denna soliga lördag.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Kontakt Distrikt

Rauni Hannula

Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
035-17 74 08
0702-89 90 35
This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss