Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Samling mot hot och våld inom idrotten

2018-09-20 16:26

Kriminella krafter verkar även inom idrotten, med hot våld och otillåten påverkan mot spelare, ledare, styrelser och domare. Mörkertalet är stort och kunskap är det bästa botemedlet.
  • Uppdaterad: 20 SEP 2018 16:26

Länsstyrelsen har i uppdrag att stödja samordningen av det brottsförebyggande arbetet i länet, där matchfixning och hot och våld inom idrotten är en del. Nyligen bjöd man därför, i samverkan med Hallands Idrottsförbund, in till en dag på temat ”idrott, kriminalitet och otillåten påverkan”. Kommunpoliser, ekobrottsutredare, idrottsledare och kommunala företrädare fanns bland dem som tog chansen att samverka och fylla på med kunskap om ett av de största hoten mot tävlingsidrotten.

Läs mer om länsstyrelsens brottsförebyggande arbete

Läs mer om Riksidrottsförbundets arbete mot matchfixning 

Karolina Hurve och Anna Jonsson, BRÅ
Karolina Hurve och Anna Jonsson från BRÅ presenterade rapporten ”Att motverka otillåten påverkan inom idrotten”.

Ny BRÅ-rapport presenterades

Karolina Hurve och Anna Jonsson, utredare vid Brottsförebyggande rådet, inledde förmiddagen med en presentation av rapporten: ”Att motverka otillåten påverkan inom idrotten”. Deras undersökning, som har gjorts i samarbete med Riksidrottsförbundet, visar att otillåten påverkan förekommer och många upplever sig ha blivit utsatta. Försöken att påverka riktar sig mot personer i olika roller när det gäller herridrott på elitnivå. Det kan handla om enskilda supportrar eller hela supportergrupper som vill skrämma specifika personer inom idrotten på grund av dennes insats eller ett beslut. Men metoderna är ofta återkommande, organiserade och sker i vissa fall inför öppen ridå.

− Det handlar inte sällan smutskastning på nätet, där personer hängs ut och kritiseras helt öppet. Men trots det är problemet svårt att komma åt. Inom supporterkulturen finns grupper som strategiskt använder den här typen av smutskastning och påverkan. Vissa agerar rationellt, kollektivt och har ett skrämselkapital. Det innebär att hoten inte behöver uttalas, utan får effekt ändå, säger Karolina Hurve.

Här hittar du BRÅ:s rapport

I rapporten baseras på intervjuer med personer från fotboll, ishockey, basket och bandy. Men tanken är att fler idrotter ska kunna använda sig av resultaten. Rapporten undersöker inte i hur stor skala trakasserier, hot, våld och korruption förekommer inom idrotten i stort, utan hur påverkansförsöken kan gå till. Men klart är att konsekvenserna blir allvarliga.

− Det kan vara så att utsatta slutar eller avgår till följd av påverkansförsöken, att man undviker att fatta vissa beslut, tittar åt andra hållet vid kontroller, eller att sportjournalister inte vågar granska specifika klubbar, säger Anna Jonsson.

De båda utredarna är överens om att det skulle behövas en kvantitativ studie för att belysa omfattningen. Samtidigt finns det något som vi alla kan göra för att det inte ska hända i vår närhet: uppmuntra de drabbade att berätta om otillåten påverkan, lyft fram detta i ljuset och stötta utsatta öppet. Viktigt är även att sprida kunskap om ämnet.

− Ta personens berättelse på allvar, utbilda, ta upp frågan vid rekrytering. Lyft på locket, säger Karolina Hurve.

Lena Sahlin
Lena Sahlin är säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet arbetar brett mot kriminalitet och otillåten påverkan inom idrottsrörelsen. Lena Sahlin har den nya rollen som säkerhetsansvarig på RF. Hon berättade om idrottsrörelsens utmaningar när det kommer till att förebygga och hantera frågor om otillåten påverkan, trakasserier, våld och terrorism – de hot som samhället i stort såväl som idrottsrörelsen har att hantera.


− Det finns mörka krafter som vill utöva påtryckning. Vi har en bra lagstiftning och ett regelverk för att hantera de här frågorna. Utmaningen är att förebygga problemen innan de uppstår och där måste vi sänka ribban, arbeta brett och inte minst samverka med andra aktörer. En part orkar inte hela vägen, säger Lena Sahlin.

Samma dag som träffen på länsstyrelsen i Halland hålls, åtalas två unga fotbollsspelare för att ha försökt få en yngre lagkamrat att underprestera i en match. En typ av händelser som kan vara svåra att komma åt.

− Det är inte uttalade banditer som kontaktar dig, det är personer som ofta står klubben och spelarna nära och redan har en inarbetad och naturlig kontakt in i klubben. Det viktigaste är att inte ryckas med och att säga nej från början. Utanför det här nätverket finns andra personer, som har mycket att tjäna på att du gör som de vill, säger Lena Sahlin och konstaterar att dagens spelboom och dess påverkan på unga är en utmaning.

− Vi har en generation ungdomar som har vuxit upp med spel. De ser inte alltid det olämpliga i att spela på en egen match så länge man spelar på vinst, eller kanske till och med i första läget tycker det verkar oskyldigt att låta sig påverkas. Där har vi mycket kvar att göra, konstaterar Lena Sahlin. 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss