Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Sportsommar i full gång

2018-07-03 10:15

Sportsommar är ett kostnadsfritt idrottsläger som sprider rörelseglädje i fem av länets kommuner. Konceptet går ut på att unga leder och inspirerar unga. Barnen som deltar får testa nya idrotter under ett aktivt sommarlov.
  • Uppdaterad: 03 JUL 2018 10:42

Sportsommar är ett koncept från Hallands Idrottsförbund som genomförs på uppdrag av kommunerna i Laholm, Hylte, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka kommun. Upplägget består av två delar, sommarjobb för ungdomar och sommarlovsaktiviteter för barn, 9-12 år. I grunden finns en satsning som heter Framtidens Ledare, ett feriearbete där gymnasieungdomar utbildas i ledarskap, krishantering och Första hjälpen. Därefter får de praktisera som ledare på sommarlägret Sportsommar under handledning av äldre.Jan-Olof Johansson har hand om Sportsommar i Falkenberg

Idrottskonsulent Jan-Olof Johansson ansvarar för Sportsommar i Falkenberg som genomförs bland annat i Skogstorp, Ullared, Tångaskolan och Heberg. På plats under en solig sportsommardag på Hebergs IP berättar han att han ser fyra stora vinster med konceptet.

− Barnen får en meningsfull sysselsättning där de kan testa och kanske hitta en idrott som de vill fortsätta med. De gästande föreningarna får visa upp sin verksamhet. Ungdomsledarna stärks i sin roll och i sin personliga utveckling samtidigt som barnen träffar nya vänner och får mycket socialt, säger Jan-Olof Johansson som är imponerad över den resa som både barn och unga ledaare gör under Sportsommarveckorna.

Två som hittat rätt genom sportsommar är tvillingsystrarna Moa och Lina Benjaminsson. I dagarna firar de ett år som medlemmar i Falkenbergs Bågskytteklubb. Det är tredje året på Sportsommar för tjejerna som hittade sin idrott genom en prova på-aktivitet.

− Det kändes rätt för oss, konstaterar Moa och förklarar att fler familjemedlemmar är aktiva i sporten men de hade inte tänkt att den skulle passa dem förrän de provade under Sportsommar förra året.

Systrarna är överens om att de kommer att fortsätta med bågskytte.

− Det är roligt, säger Lina.

Fakta:
Totalt i länet anställer Hallands Idrottsförbund 70 ungdomar som ledare för de fem kommunernas Sportsommarläger. Kungsbacka genomför konceptet för första gången i år. Totalt i kommunerna deltar närmare 1 000 barn.


Under veckan som gick gästade Sportsommar Hebergs IP.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss