Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Volleyboll-Emmas framgångsrecept för integration

2018-04-20 12:09

Hon har varit på gala och i tv som nominerad till priset Årets Eldsjäl. Emma Snelder vill helst inte stå i centrum. Men om hon får chans att prata om idrottens kraft i integrationen så gör hon det. "Vi har fått det att fungera. Vi har fått med killarna såväl som tjejerna. Vi ser stora resultat. Och jag berättar gärna för det här är något som gör en jätteskillnad för människor." säger Emma som nyligen deltog i en inspirationskväll i Varberg.
  • Uppdaterad: 20 APR 2018 12:16

Det finns ekonomiskt stöd att få för den förening som vill starta ett integrationsprojekt. Men lika viktigt som stödet är samtalet. Det menar Emma Snelder, ledare och ansvarig för integrationsarbetet i Volleybollklubben Westan. Hennes framgångsrecept är "Prata om det – och våga fråga"

− Man måste våga prata om det som är svårt. Det är en viktig del i att få föreningarna att ta steget, säger Emma Snelder och berättar om hur allt startade för tre år sedan:

Redan under sensommaren 2015 började ett av ungdomslagen i föreningen baka och sälja fika till förmån för flyktingarna som i det läget fortfarande fanns långt bort. Då handlade det om att få ihop pengar och skänka vidare, men snart fanns det behov av hjälp på nära håll.

− När de första flyktingarna kom till Kungsbacka satte jag mig och började ringa runt i kommunen för att berätta att vi fanns och att vi ville hjälpa till, säger Emma.

Tre år senare är både volleyboll-Emma och VK Westan kända begrepp bland nyanlända i Kungsbacka. Ett av Emmas ungdomslag består till en tredjedel av nyanlända unga tjejer. Många av killarna som kom till Kungsbacka för tre år sedan finns kvar i föreningen och har en självklar plats i lagen.

− Volleybollen och idrotten i stort har en fantastisk möjlighet i integrationen, säger Emma Snelder och konstaterar att alla har vunnit på den nya gemenskapen i klubben med nya perspektiv, stärkt självförtroende och nya möjligheter – inom så mycket mer än bara idrotten.
Emma Snelder
Emma Snelder talade om integration nyligen under en inspirationskväll i Varberg, i samverkan med SISU Idrottsutbildarna och Varbergs kommun. 

Här hittar du mer informatiomn om inkluderingsmedel.

− Jag har börjat övningsköra med ett par nyanlända tjejer. Körkortet ger frihet och en självständighet. Just det som vi också försöker bygga genom en trygg idrottsmiljö, där alla är välkomna och alla har en plats. Och vi ser stora resultat, säger Emma, som passade på att få in ett övningskörningspass till och från inspirationskvällen i Varberg.

Det där med att alla är välkomna är en nyckelfråga för Emma och henens förening.

− För min del har det handlat mycket om de nyanlända under de senaste tre åren. Men det viktiga i det här är att vi inte säger nej till någon. Alla ska känna sig välkomna, säger Emma Snelder.

I jobbet som hälsopedagog på Kungsbacka kommun får hon möjligheten att stötta föreningar i inkluderingsarbete. Att bygga och stötta människors engagemang gör hela skillnaden:

− Vi är många som brinner för de här frågorna och vi jobbar ideellt med all kraft vi har. Tänk om det hade varit vårt jobb. Då hade det kunnat hända hur mycket som helst. Men som det är nu handlar det mycket om att peppa föreningarna till att våga och orka satsa.

Har du frågor om vilka bidrag som finns att söka eller hur din förening kan dra igång ett jämställdhets- eller inkluderingsprojekt? Ta kontakt med er idrottskonsulent så får ni stöd och rådgivning!

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss