Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Zendokai Karate prisas som Jämställd förening

2018-11-29 11:56

I tuffast möjliga konkurrens tilldelas Halmstadföreningen Zendokai Karate stipendiet "Jämställd förening" på 20 000 kronor, för engagerat och målmedvetet jämställdhetsarbete.
  • Uppdaterad: 29 NOV 2018 11:56

Under den gångna helgens Idrottsforum i Varberg fick över 160 deltagare höra inspirerande presentationer av de fyra föreningar som nominerats till stipendiet Jämställd förening: Onsala Pirates Basket, Halmstad Badminton, Onsala Innebandyklubb och Zendokai Karate. De fyra var utvalda av 15 sökande från 12 olika idrotter till stipendiet ”Jämställd förening” som delas ut i samverkan med Riksidrottsförbundet och Stadium genom satsningen ”Fill the stadium”.

− Jag har varit med i många olika jurysammanhang, men detta var det svåraste juryarbetet hittills, säger Peter Gårdestedt, biträdande distriktsidrottschef och konstaterar att föreningarnas goda arbete och höga nivå gjorde valet rekordsvårt.

− De fyra nu nominerade är föreningar som vi har mycket samverkan med genom studiesatsningar och projekt. Vi har följt dem under lång tid och är väl insatta i det goda arbete som görs. Alla fyra är värdiga mottagare av stipendiet, konstaterade Peter Gårdestedt när han presenterade föreningarna på Idrottsforum.

Föreningarna berättade inför deltagarna i forumet om hur de flyttar fram positionerna i jämställdhetsarbetet och får alla medlemmar att känna sig välkomna och sedda.

Läs mer om höstens Idrottsforum här!

Onsala pirates
Jenny Valberg som tillsammans med Karin Brattén representerade basketklubben på Idrottsforum.

Hos Onsala Pirates Basketklubb är alla träningar öppna för medlemmarna. På fredagar tränar dam- och herrlag på två kvällstider. Lagen alternerar på de båda tiderna terminsvis och medlemmar hänger kvar i hallen, även när det andra laget har sin träning. Nästa morgon är många tillbaka igen för det uppskattade morgonpasset med skotträning, öppet för alla medlemmar – och det är fullt i hallen.

− Våra ungdomar har inte mycket tid över att hitta på bus på fredagskvällarna, konstaterar Jenny Valberg som tillsammans med Karin Brattén representerade basketklubben på Idrottsforum.

Onsala Innebandyklubb
Lisette Wallström, ordförande i Onsala IBK.

I Onsala Innebandyklubb håller man sig till riktlinjerna i den egna ”Rosa tråden” och lagen tävlar i att visa upp gemenskap och värdegrund genom egna filmpresentationer. Föreningen har också dragit igång en domarsatsning som lockat många tjejer och killar till domaruppdraget.

− Våra ledord som vi lever efter är glädje, gemenskap och stolthet. Och vi har kul tillsammans, säger föreningens ordförande Lisette Wallström.


Halmstad badminton
Thomas Carlsson och Susanne Mared från Halmstad Badminton.

Rådet från Thomas Carlsson i Halmstads Badmintonklubb var att arbeta i projekt som ett sätt att komma igång och få struktur i arbetet. Föreningen agerade efter förra höstens #Metoorörelse och har startat såväl ett mixedprojekt som en inkluderingssatsning där barn och unga på Andersberg får fria transporter till badmintonträning i Söndrumshallen.

− Genom projekten får vi en plattform för att prata om idéerna, formalisera och förverkliga dem, säger Thomas Carlsson, som tillsammans med Susanne Mared berättade om föreningens arbete.

Rick och dottern Julia Grundevik representerade Zendokai Karate på Idrottsforum. Här i samtal med föreningens idrottskonsulent, Katharina Nilsson.


Zendokai Karate är föreningen där alla gör sin resa – tillsammans. De senaste åren har man arbetat målmedvetet och strukturerat med jämställdhetsfrågor och hittat sätt att bygga laganda och sammanhållning i en individuell idrott. Skyltarna på väggen med orden ”ihärdighet” och ”segervisshet” är ledord för livet, inte bara för idrotten.

− Målet är att gå in med kämpaglöd för att bli lite starkare, lite bättre och komma ut som sin egen segrare, säger Rick Grundevik, ordförande i Zendokai Karate, som var stolt och rörd över att tilldelas stipendiet.

− Det här känns fantastiskt. 2016 blev vi utsedda till årets förening av förbundet. Detta är större, säger han.
De tre övriga nominerade fick 5 000 kronor från ”Fill the Stadium” för sitt goda arbete.


Ingen blev lottlös i stipendieutdelningen. 

Juryns motivering:
I en av tradition mansdominerad idrott har föreningen under flera års tid gjort en målmedveten resa i ord och handling, med strategi och helhet ner till minsta detaljnivå – i syfte att skapa en jämställd, jämlik och inkluderande verksamhet öppen för alla. Föreningens arbete har inte bara utvecklat den egna verksamheten. Man har också haft viljan och modet att påverka strukturer och synsätt inom sin idrott, ända upp på internationell nivå. 

Zendokai Karate har skapat en struktur där varje individ ges möjlighet att växa, i gemenskap och med respekt för andra.
Här går du in med kämpaglöd, för att hela tiden bli lite bättre – och komma ut som din egen segrare.

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss