Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Alla kan-gympan fick stöd till nya redskap

2019-10-04 17:43

Nu finns medel att söka från socialförvaltningen i Halmstad till verksamhet för vuxna inom området LSS. Halmstad Gymnastikförening fick i år 25 000 kronor som använts till redskap för deras ”Alla kan gympa”, en verksamhet som riktar sig till personer med funktionsnedsättning.
  • Uppdaterad: 04 OKT 2019 17:43

Halmstad Gymnastikförening har arbetat med konceptet Alla kan gympa sedan 2017, men i år fick man förstärkning med nya redskap genom ett föreningsbidrag från socialförvaltningen i Halmstads kommun. 

− Vi har en hinderbana som vi anpassar efter våra deltagares förutsättningar. Alla är välkomna till oss, säger Diana Larsson, som är ledare i Halmstad Gymnastikförening. 

Hon arbetar på ett LSS-boende och har tidigare varit fritidsombud, så hon känner till bidraget och målgruppen genom sitt yrke. Hon hoppas att fler ser möjligheterna att starta upp aktiviteter för vuxna inom området LSS.

Ta hjälp av er idrottskonsulent

Den förening som är intresserad kan ansöka om föreningsbidrag från socialförvaltningen i Halmstads kommun, senast den 31 oktober. Det finns också möjlighet att få hjälp med en utbildningsplan eller temakväll genom Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Ta kontakt med er förenings idrottskonsulent för mer information. 

− Det är aktiviteter som gör en stor skillnad. Det handlar om personer som har svårt att vara med i en vanlig verksamhet och behöver anpassade aktiviteter, säger Diana som ser hur den fysiska aktiviteten, samhörigheten och allt runtomkring föreningsverksamheten är väldigt viktig för personer med funktionsnedsättning.

"Det är viktigt och jätteroligt"

Diana Larsson hoppas att fler föreningar ska vilja satsa på aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar inom LSS-området. Det handlar om anpassning av den fysiska miljön men också mycket om bemötande, förmågan att se individens behov och möjligheter. 

Genom ubildning och folkbildning kan föreningen öka förståelsen och kunskapen bland ledare. Detta är det värdefull kunskap att ha med sig när man träffar människor med olika typer av funktionsvariationer.

− Det är bra att ha en förståelse som ledare, särskilt när det gäller personer med NPF, eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Jag hoppas att fler väljer att starta upp aktiviteter för den här gruppen. Det är viktigt och jätteroligt, säger hon.

Alla kan gympa

Alla kan gympa är ett koncept från Svenska Gymnastikförbundet, som vänder sig till personer med funktionsnedsättning, till exempel rörelsenedsättning, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och personer med utvecklingsstörning.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss