Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Forumteatern tackar för i sommar

2019-08-30 14:23

Härom helgen gjorde gänget i Forumteatern sitt sista spel för sommaren. Under resans gång har flera tusen barn och unga i länet fått tankeställare och ny kunskap genom teatern som visar en verklighet nära dem.
  • Uppdaterad: 30 AUG 2019 14:23

Årets tema för Forumteatern kretsade kring psykisk ohälsa, den stress och press som föräldrar och omgivning kan skapa, men också om rörelseglädje och fördelarna med att utmana sin motoriska förmåga genom att testa olika idrotter.


Julius Tärnklev är med i Forumteatergänget.

Julius Tärnklev har jobbat sin första sommar i Forumteatergänget och han är imponerad över de barn och ungdomar som han har mött på idrottsplatser runt om i länet.

− Det var den största utmaningen jag såg från början att hitta rätt nivå och göra mig begriplig för de mindre barnen. Men de överraskade mig, säger Julius som direkt imponerades över barnens kunskap och inställning.

− De visste sina rättigheter och de hade med sig värdegrunden, att vara snälla mot varandra och reagera när något känns fel. Barnen förstår mycket mer och är mycket klokare än vad vi tror. Ofta är de klokare än vuxna, konstaterar Julius Tärnklev, som själv är idrottare med en elitkarriär som brottare, kombinerat med studier på Högskolan i Halmstad.

Årets Forumteater gjorde 243 spel i 45 föreningar och nådde cirka 3 300 barn i Halland. Här kan du läsa mer om projektet >>>

Julius har hållit på med fotboll, innebandy, hockey och brottning och han ser det som en styrka att testa olika idrotter.

− Det är ett måste för att minska skaderisken och bli allsidig, samtidigt som det är bra att inte låsa sig tidigt vid en idrott. Du måste göra det du tycker är roligt. Annars är det svårt att få det att hålla hela vägen oavsett vilket ditt mål är med idrotten, säger Julius som menar att framgångsreceptet är att aldrig sluta leka.

− Vi leker fortfarande på våra träningar. Det är jätteviktigt, säger Julius som i dag har hittat sin motivation och blivit bättre på att hålla den yttre stressen och pressen borta, men så har det inte alltid varit.

− Jag har blivit utsatt för stress och press från många olika håll under min idrottskarriär och jag har drabbats av ledare som gör skillnad på barn och toppar grupper i tidig ålder. Min stora revansch är att jag fortfarande är aktiv, trots det.

Julius menar att årets ämne för Forumteatern är särskilt viktigt i tider där stillasittandet ökar och allt fler barn och unga drabbas av psykisk ohälsa.

− Jag känner igen mig i många av de situationer som barnen beskriver och det är viktigt att prata om de här frågorna. Målet är ju att barnen ska vara aktiva ha roligt och få en grund som stärker dem hela livet.
Skulle du rekommendera andra att sommarjobba med forumteater?

− Absolut, det är jätteroligt och väldigt nyttigt att testa att vara ledare och utveckla sitt ledarskap.


Projektledare Emelie Elfsberg och Julius Tärnklev summerar årets Forumteater.


Om forumteater

Forumteater är en studiesatsning från SISU Idrottsutbildarna där frågor om kamratskap och bemötande tas upp i dramatiserad form för att aktivera barn i åldrarna 7 - 12 år, ute hos föreningar runtom på idrottsplatser i Halland. Barn och ungdomarna är inte bara publik utan driver handlingen framåt och hittar olika lösningar på de vardagliga situationer som spelas upp. Årets tema är #minandraidrott som är Riksidrottsförbundets nya kampanj där vill vi slå ett slag för alla de positiva effekter som följer av att testa olika idrotter för en bred motorisk utveckling, särskilt som ung.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss