Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Friskvårdsgruppen har rivstartat i Laholm

2019-07-18 12:28

Sedan ett år tillbaka finns friskvårdsgruppen i Laholm, en satsning på aktiviteter för barn med övervikt och fetma. Friskvårdsutvecklare Tina Jönsson hoppas att satsningen ska bli permanent och utvecklas i samverkan med fler lokala föreningar.
  • Uppdaterad: 18 JUL 2019 12:28

Det finns mycket att säga om Friskvårdsgruppen i Laholm, Kungsbackakonceptet har funnits i Laholm i ett år och resultaten talar sitt tydliga språk: Deltagarna har ökat välmående, minskat BMI och inte minst en social samvaro och gemenskap med nya kompisar.
I samverkan med lokala föreningar erbjuds 16 aktiviteter i veckan, fördelat på alla veckodagar där söndagarna bjuder på familjepingis och familjesimning. Aktiviteterna gör stor skillnad för de 36 deltagarna.

− Jag önskar att jag kunde beskriva känslan du får när du träffar de här barnen och ungdomarna, den resa de har gjort och att få se deras förändring genom friskvårdsgruppen, känslan av att få lyckas, glädjen och självförtroendet, säger Tina som tror att just närheten och gemenskapen är en framgångsfaktor.

− Jag lär känna alla barnen, tack vare att vi har små grupper kan vi skapa en trygg miljö där de trivs och får nya vänner, fortsätter Tina som efter 17 år som idrottslärare på Veingeskolan och tio år som dietist på barnkliniken har sadlat om till rollen friskvårdsutvecklare på Laholms kommun.

Friskvårdsgruppen är ett lokalt initiativ som kan bli nationellt. Läs mer här

Tina Jönsson
"Fantastiskt att se barnens glädje" Tina Jönsson har arbetar med Friskvårdsgruppen i Laholm.

Det är många som deltar i samverkan kring friskvårdsgruppen i Laholm. Idrottsföreningarna som är med så här långt är Nikado Karateklubb, Simklubben Stimmet, Laholms Tennisklubb, Träningsverket och Laholms BTK Serve, som är vår värd för dagen.
Bordtennisklubben bor på ett av Laholms bästa lägen, granne med den lummiga stadsparken och har en anläggning som fungerar för såväl träning och tävling men också för häng, läxläsning och möten. Anläggningen är nästan tom på dagtid och då har Tina Jönsson och friskvårdsgruppen fritt tillträde till hallen som ägs och drivs av föreningen.

− Det är fantastiskt generöst av föreningen och en riktig framgångsfaktor för Friskvårdsgruppen i Laholm. Vi tränar tillsammans, leker i stadsparken eller bara ses. Det är en jättefin anläggning och en möjlighet som få kommuner har, då hallarna oftast är fullbokade, konstaterar Tina.

Kaj Karlsson är ordförande och mångårig eldsjäl i Laholms BTK Serve. Han har genom yrkeslivet såväl som det ideella livet alltid månat om barn och unga som har utmaningar, möter fördomar, eller har hamnat snett i livet.

− Det handlar om att bemöta de här ungdomarna med respekt. Ge dem ansvar och se dem växa med det, säger Kaj och förklarar att föreningen arbetar inkluderande i sin verksamhet. Samarbetet med Friskvårdsgruppen är en del av det arbetet, som han är stolt över.

− Det här är unikt. Det är också viktigt att mötas i en idrottsförening, inte i en kommun eller på ett sjukhus. Detta är en positiv miljö för ungdomarna där alla blir sedda och rättvist behandlade.

Kaj Karlsson
Kaj Karlsson är ordförande för Laholms BTK Serve 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss