Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Halländska politiker och tjänstemän pratade stöd till idrotten

2019-04-12 13:59

Stödet till idrottsrörelsen är en förutsättning för samhällsnyttan. När Hallands Idrottsförbund bjöd in till en Intressepolitisk dag fanns representanter från både region, län, kommun och riksdag på plats.
  • Uppdaterad: 12 APR 2019 13:59

− Idrotten förändras och stödet till idrotten måste hänga med. Anläggningsfrågan är en viktig del, men också LOK-stödet och den infrastruktur som skapar möjligheter för föreningen att erbjuda en modern, flexibel och inkluderande verksamhet, säger Peter Gårdestedt, biträdande distriktsidrottschef om syftet med den intressepolitiska dagen.

Här kan du läsa mer om idrottens samhällsnytta

Klart är att stödet till idrotten skiljer sig åt från kommun till kommun. Förutsättningarna är olika och de skillnaderna kan jämnas ut.

− Vi arbetar med idrottsföreningar i hela Halland och vi verkar i deras verklighet. Det är vårt uppdrag att arbeta för att sänka trösklar, motverka ojämlikheter och skapa så goda förutsättningar som möjligt för föreningarna, som i sin tur bidrar till folkhälsa och social hållbarhet varje dag året runt, säger Peter Gårdestedt.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson var med och ledde samtalet på den Intressepolitiska dagen.

Men utmaningarna handlar inte bara om stödsystemen. Som flera lyfte under den idrottspolitiska dagen är den demokratiska uppbyggnaden idrottsrörelsens stora styrka, men också en tröskel i att engagera den yngre generationen. Risken är att det upplevs som krångligt och svårt att ta plats som organisationsledare med det ansvar som det innebär.

− Strukturerna är uppbyggda kring den traditionella idrottsrörelsen och samhället har förändrats och det måste vi ha med oss, säger Bengt Eliasson, riksdagsledamot och idrottspolitisk talesperson för Liberalerna.
Medan ansökningar för stöd, redovisningar och samhällets krav på idrottsföreningarna kan verka avskräckande tror han fortfarande på föreningen som en svårslagen ledarskola och en möjlighet för unga att utveckla sitt engagemang och växa med ansvar och delaktighet.


Bengt Eliasson (L) är idrottspolitisk talesperson och riksdagsledamot från Halland. Hans hjärtefråga är parasporten och frågor som rör inkludering för personer med funktionsnedsättning. 

På plats var även länsråd Jörgen Peters, som med glädje ser hur länsstyrelsen är med i samtalen och den samverkan som kan göra skillnad för föreningarna och på så sätt ge kraft till den hallänska idrottsrörelsen.

− Nu tar vi ett steg tillsammans, skapar gemensamma forum och en samverkan som ger effekt, konstaterar han.

Anne Börjesson, styrelseledamot i Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i samtal med bland andra länsråd Jörgen Peters.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss