Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Halländska skolor får rörelsecoacher

2019-05-14 17:03

Rörelsesatsning i skolan heter projektet som ska få länets skolelever på fötter. I vår utbildas skolpersonal till rörelsecoacher, som bygger motoriska kunskaper och rörelseglädje hos barn och unga. I höst startar även en utbildning på Högskolan i Halmstad för pedagoger som vill jobba med rörelse i skolan.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2019 17:03

Hösten 2018 startade Hallands Idrottsförbund arbetet med rörelsesatsning i skolan. Ett rikstäckande projekt från Riksidrottsförbundet som ska minska stillasittandet bland barn och unga. Forskning visar sju av tio barn inte når upp till den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet sammanlagt 60 minuter per dag.

− Vi har inlett samarbete med en rad halländska skolor för att bygga en modell bland annat med rastaktiviteter och rörelsepauser som i sin tur främjar rörelseglädje och motorisk utveckling hos barnen, säger Alexander Mårtensson, idrottskonsulent på Hallands Idrottsförbund och samordnare för rörelsesatsningen. 

Till sin hjälp har han kollegan Malin Eriksson som nu utbildar skolpersonal i ämnet rörelseförståelse. 

− Det är ett komplext begrepp som innefattar fyra dimensioner såväl fysisk, som psykologisk, social och idrottslig förmåga. Utbildningen ska ge pedagogerna verktyg att skapa rastaktiviteter som utvecklar eleverna inom alla fyra områden, förklarar Malin Eriksson.

Först ut är Åledsskolan vars hela personalstyrka får en utbildningsdag under våren. För att bygga på och befästa kunskaperna erbjuds höstterminen 2019 en utbildning till rörelsecoach i samverkan med Högskolan i Halmstad.

Här hittar du Högskolekursen: "Rörelsecoach för Rörelseförståelse i skolan 7,5 hp"

− Det är en kurs på 7,5 högskolepoäng som genomförs på kvartsfart. Vi samverkar med Smålandsidrotten som i sin tur genomför samma koncept tillsammans med Linnéuniversitetet, säger Alexander Mårtensson som ser fram emot att köra igång nu när infrastrukturen finns på plats:

− Ett antal skolor i länet är redan med och i Kungsbacka finns ett nätverk för att utveckla ett liknande koncept, där vi också medverkar. Tanken är att bygga en arbetsmodell som kan omfatta alla skolor som vill vara med och jag hoppas att det är många. Under hösten har jag byggt upp en samverkan med de halländska skolorna och det märks att det finns ett intresse och en medvetenhet kring de här frågorna. Man inser att rörelseglädje skapar förutsättningar för skolglädje med bättre resultat och arbetsro. Det rör på sig och det är det som är hela tanken, konstaterar Alexander Mårtensson.

Läs mer om rörelsesatsning i skolan här!

Rörelsesatsningen i Halland så här långt:
Sedan starten 2018 har samverkan inletts med tio skolor i fem av länets kommuner. Avtal om rörelsesatsning i skolan har skrivits med sex av skolorna. Totalt berörs 1 769 elever i 82 klasser av projektet hittills.


Vill du veta mer om rörelsesatsning i skolan?

Ta kontakt med Malin Eriksson eller Alexander Mårtensson.

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss