Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottsledare i samtal om en ny syn på träning och tävling

2019-04-11 16:35

Vårens Idrottsforum samlade närmare 140 idrottsledare och aktiva på Varbergs Stadshotell i samtal om ”En ny syn på träning och tävling”. Björn Eriksson inledde helgen som samlade idrottshalland i viktiga frågor om utveckling och framtid.
  • Uppdaterad: 11 APR 2019 16:35

Med närmare 200 000 medlemskap och drygt 15 000 ideella ledare i över 800 lokala föreningar inom ett 60-tal olika idrotter är halländsk idrott en viktig del av samhället. När Björn Eriksson lyfter siffrorna på riksnivå blir det tydligt att vi talar om Sveriges största folkrörelse.

− Jag skulle kunna köra skrytvalsen och säga att vi är störst, bäst och vackrast. Men vi måste stanna upp och fundera. Vi är samtidigt en organisation som peakar när medlemmarna är elva år. Visst förenklat och inte en bild som speglar helheten, men vi har stora utmaningar, konstaterade Björn Eriksson, när han invigde forumet på fredagskvällen.


Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarnas ordförande Björn Eriksson inledde Idrottsforum, med inlevelse och engagemang. 

Deltagarna som precis tagit plats i Stadshotellets spegelsal efter det inledande minglet fick tänkvärda ord med sig även från biträdande distriktsidrottschef Peter Gårdestedt som pratade om Strategi 2025 och en ny syn på träning och tävling.

− Vi måste låta barn och unga träna och tävla på sina egna villkor. Och det måste finnas plats för dem som inte vill träna utan bara vara med och ha kul.

Det viktigaste är att ha kul och utvecklas genom idrott, i gemenskap. Grunderna för livslångt idrottande läggs tidigt och rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse. Vill – våga – kan var temat för fredagskvällens pass som om just rörelseglädje. Och det var precis vad deltagarna fick uppleva under den aktiva föreläsningen som leddes av idrottskonsulenterna Alexander Mårtensson och Malin Eriksson.


Både rörelse och glädje på fredagens pass om just... rörelseglädje. 

Lördagen bjöd på valbara seminarier som avslutades med ett panelsamtal om krav och psykisk ohälsa, samsyn och svåra beslut. Lars Greilert från Svenska Orienteringsförbundet berättade om orienteringens arbete för att lyfta barnperspektivet i sin idrott. Ola Niklasson från Hallands Innebandyförbund pratade om innebandyns resa från triangel till rektangel och det samsynsarbete som nu ligger i startgroparna och som syftar till att barn och unga ska kunna hålla på med flera olika idrotter parallellt.
Den resa som innebandyn påbörjade för ett antal år sedan är fotbollen mitt i. Christel Brorsson, ordförande i Hallands Fotbollförbund, berättade om att gå från prestation till motivation. Ett arbete som innehåller många delar. Men detaljer som utvecklingsläger och distriktslags vara eller icke vara har fått stort utrymme i debatten och riskerar att flytta fokus från helheten.
Jenny Häggblom, tidigare elitgolfare, berättade om sin resa där pressen från tränare och förening blev för stor. Hon gick in i väggen och arbetar fortfarande för att helt ta sig tillbaka. I vuxen ålder har on fått diagnosen Aspergers syndrom, som gjort att hon har kunnat ta ett steg tillbaka och se svaren på de frågor om sitt eget mående, som hon burit med sig sedan barndomen.


Idrottsforum avslutades med panelsamtal och erfarenhetsutbyte. 

Unga ledare var hedersgäster på forumet. Den utställning de presenterade på forumet gav en blick in i framtiden, som imponerade på besökarna. Som avslutning kastade vi oss in i en framtidsvision för 2025, uppmålad av distriktsidrottschef Sandra Hidgård, där målen och visionerna inom halländsk idrott gjorts möjliga genom samverkan, idrottsglädje och enträget arbete, där Unga ledare är en oumbärlig kugge.

Nu har vi lämnat tillbaka våra namnbrickor för den här gången men förhoppningsvis är såväl nya som gamla bekantskaper med när vi ses i höst. Då möter vi nya ledare, unga som gamla, i samtal om den moderna föreningen som engagerar.


Sandra Hidgård och Emelie Elfsberg avslutade Idrottsforum med en framtidsspaning in i 2025.


Malin Eriksson och Alexander Mårtensson höll i spakarna på fredagskvällen. 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss