Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: PETTER ARVIDSON

Nytt arbete för samsyn mellan idrotter i Halland

2019-09-09 15:00

Runt om i landet pågår samtal och samarbeten för att föreningsaktiva barn och unga ska kunna hålla på med flera idrotter, utan att behöva välja en aktivitet framför en annan. Nu påbörjas ett arbete i Halland där idrottsförbund har tagit initiativ till samtalen - på torsdag är det uppstart.
  • Uppdaterad: 09 SEP 2019 15:00

Hallands Handbollförbund, Hallands Innebandyförbund och Hallands Fotbollförbund har inlett samtal om ett framtida samarbete kring barn- och ungdomsidrott, där barnen står i centrum och möjligheten att utöva olika idrotter är målet. Hur en halländsk Samsyn skulle kunna se ut är långt ifrån klart. Men tankarna och idéerna har funnits länge och samtalen är det första steget.

− Vi vill vara med och bygga en samverkan mellan idrotter, för att barn ska kunna vara aktiva inom flera idrotter och inte behöva välja förrän så högt upp i ålder som möjligt. I grunden handlar det om att behålla barn och ungdomar inom idrotten och det strävar vi ju alla efter, säger Ola Niklasson, ordförande för Hallands innebandyförbund.

− Vi vet numera att barn och ungdomar som utövar flera idrotter under uppväxten får en bredare rörelseförståelse. Det ger alla bättre förutsättningar om man senare specialiserar sig inom en idrott. Dessutom har man roligt på vägen. Jag ser fram emot att och kunna vara med och påverka utvecklingen för att underlätta för barn och ungdomar som vill hålla på med flera idrotter, säger Mats Nilsson, ordförande i Hallands Handbollförbund.

För fotbollen är Samsyn ett steg i en förändringsresa:

− Hallands Fotbollförbund har tagit ett inriktningsbeslut för barn- och ungdomsverksamheten, att gå från prestation till motivation. Då stämmer det väl in att också medverka i arbetet med Samsyn. Fotbollen har blivit en idrott som utövas året runt och därför är det än mer viktigt att förbundet uttalar samt möjliggör, för de barn och ungdomar som vill, att även utöva andra idrotter, säger Cristel Brorsson, ordförande för Hallands Fotbollförbund.

SISU Idrottsutbildarna och Hallands Idrottsförbund kommer att leda processen och finns med som bollplank under hela resan. Åsa Agmyr, idrottskonsulent på SISU Halland är processledare i Samsynsarbetet och hon menar att alla vinner på samsyn mellan idrotter, som lägger grunden för livslångt idrottande:

− Om vi får fler att stanna kvar längre inom idrotten innebär det att vi får en hållbar idrottsrörelse, där våra föreningar kan utvecklas och växa med engagemang från aktiva och ledare i alla åldrar, säger Åsa Agmyr.

Vad kan Samsyn innebära i praktiken?

− I praktiken kan det innebära att specialidrottsdistriktsförbunden, SDF, planerar sina tävlingar anpassat till andra idrotter och deras säsong. Föreningen och ledarna har en jätteviktig roll i att uppmuntra de barn som håller på med flera idrotter att fortsätta med det. I samsynsarbetet ingår också ledarskapsutbildning som en viktig del, då ledarna har en nyckelroll i att stötta barnen och föräldrarna, säger Åsa Agmyr.

Närmare tio SDF är anmälda till den första träffen, den 12 september. Där kommer representanter för Samsyn Västra Götaland finnas på plats och berätta om sitt arbete. Deltagarna kommer tillsammans sätta agendan för det fortsatta arbetet. Spåna kring formerna för en eventuell överenskommelse och vilka insatser som behövs längs vägen med stöd från det arbete som redan gjorts i andra distrikt.

 Lite bakgrund:

Barn och ungdomar som utövar flera idrotter under uppväxten skapar en bredare rörelseförståelse och får värdefulla erfarenheter som påverkar deras fysiska, psykiska, sociala och kognitiva utveckling – tillsammans med ett livslångt intresse för idrott.

Många framgångsrika idrottare har utövat flera idrotter och väntat långt upp i tonåren innan de specialiserat sig.

Här kan du läsa mer om #minandraidrott och Strategi2025.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss