Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

De vill att alla ska testa rullstolsinnebandy

2019-03-21 11:35

Nyligen spelades Sverigeserien i rullstolsinnebandy i Halmstad Arena. Sista dagarna ägnades åt träning, pepp och förväntan för värdlaget från Halmstad Innebandyklubb.
  • Uppdaterad: 21 MAR 2019 11:35


Det är en flerfaldig olympisk medaljör som möter upp i entrén till Halmstad Arena denna soliga kväll i en annars ovanligt grå mars månad. Tore Nilsson har, utöver ett stort antal SM-tecken, elva olympiska medaljer från Paralympics i simning, sex guld, tre silver, två brons och fyra världsrekord samt ett VM-guld i rullstolsbasket. 73-åringen har varit idrottsaktiv i stort sett hela livet och sett parasporten utvecklas.

− När jag började fanns ju i princip ingenting och det har hänt otroligt mycket under åren, med en mycket större förståelse. I dag finns en avsiktsförklaring från förbundet som innebär att parasporten ska in i de ordinarie föreningarna, säger Tore Nilsson och förklarar att i Halland finns det 18 föreningar inom parasporten där 14 är inkluderade och fyra är rena parasportföreningar, med flera idrotter. Tore Nilsson är själv styrelsemedlem i Halmstad Innebandyklubb där rullstolsinnebandyn är en självklar del.

Tore Nilsson
Tore Nilsson är styrelseledamot i Halmstad Innebandyklubb

Inkludering av parasporten inom flera idrotter

− Inkluderingen av parasporten är en förändring som sker inom idrotten och flera specialförbund är på gång. Bland annat bordtennis, basket och simning är redan inkluderade och jag tycker att det är helt rätt. En ungdom som vill spela exempelvis innebandy ska ju komma till en innebandyklubb, oavsett om personen har en funktionsnedsättning, säger han.

Spelarna i laget från Halmstad IBK kommer från hela länet och laget har vuxit till cirka 14 personer sedan starten 2015. Idrotten är öppen för alla − personer med eller utan funktionsnedsättning, tjejer som killar.

Nu kan er förening få stöd med upp till 75 procent för utrustning till parasport. Här hittar du mer information!

Vill visa upp sin idrott

Tore och lagkompisen Mats Andersson är båda från Varberg och startade upp där innan de tog laget till Halmstad. Gänget är med på mässor och evenemang som Stadium Sportscamp, allt för att uppmärksamma sporten. På lördagen kommer en minimässa att hållas i Halmstad Arena där bland annat Parasport Halland och organisationen Unga funkisar kommer att delta.

− Jag har varit gående och spelat såväl fotboll som innebandy tidigare, men det här är det roligaste jag har gjort, konstaterar Mats Andersson och förklarar att rullstolsinnebandy är en idrott för alla. Och genom att nå ut hoppas de kunna locka fler.

− Vi har svårt att nå vår målgrupp men vi vill gärna att fler ska känna till oss. Det är jätteviktigt med fysisk aktivitet och lika viktigt med gemenskapen som laget innebär. Nu när vi spelar Sverigeserien i helgen möts lag från andra delar av landet och det är jättehärligt att få träffa andra med samma intresse, säger Mats Andersson.

Mats Andersson och Adrian Stancu
Mats Andersson och Adrian Stancu (t.v) tar en välförtjänt vattenpaus.

En idrott för alla

I Halmstad IBK:s lag är åldrarna från 13-73 år och i laget finns två spelare som inte är rullstolsburna, men som är med och spelar på dispens. Adrian Stancu från Halmstad är en av dem.

− Det var min svåger som tjatade med mig och fick mig att testa och jag har blivit kvar, säger Adrian som har varit med i laget i två och ett halvt år.

Under en vattenpaus förklarar han att det svåraste är koordinationen och balansen, medan lagkamraterna berömmer honom för att han så snabbt har lärt sig att hantera rullstolen.

− Jag kan verkligen rekommendera rullstolsinnebandy, det är en väldigt rolig idrott och bra träning, säger han.

Linnéa Larsson från Torup är med och tränar denna kväll. Hon är ny i laget och trivs jättebra.

− Det roligaste är gemenskapen. Det är alltid en go stämning och alla är välkomna, säger hon.

Linnéa Larsson
Linnéa Larsson trivs i laget och föreningen. 

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss