Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Natanael missar inte en träning

2019-06-05 13:40

Natanael Fredriksson åker nästan åtta mil för att simma – och missar aldrig en träning. Vi träffade 2018 års halländska parasportstipendiat där han trivs som bäst.
  • Uppdaterad: 05 JUN 2019 13:40

Ett tjugotal simmare brukar ta sig till simhallen i Veddige varje onsdag. Den mest trogna besökaren är den som kanske har längst att åka. 19-åriga Natanael Fredriksson åker nästan fyra mil enkel väg från hemmet i Sibbarp för att träna simning och han missar inte en gång.

− Jag missar inte simningen, säger Natanael, som tilldelats CG Bergenstråhles parasportstipendium 2018 för sitt engagemang inom en rad idrotter.
När beskedet kom satt Natanael på en buss med sina föräldrar på en gruppresa till Israel.

− Hela bussen började applådera. Det var häftigt, berättar pappa Hans Fredriksson.
Både han och hustrun Elisabet får medge att varken föräldrar eller fyra syskon klår Natanael på fingrarna när det gäller träning.

− Träningen är viktig för Natanael. Och simningen kom in i bilden tidigt. Han började simskola vid sex års ålder och har badat och simmat sedan dess, säger Hans.


Natanael Fredriksson flankerad av mamma Elisabet och pappa Hans. 

Nu tar Natanael studenten från Peder Skrivare skola i Varberg. Och han har såväl sin baldejt som färdmedel till studentmottagningen klart. Men träningen lär han fortsätta med flera dagar i veckan även när det nya livet efter skolan tar sin början.

− Simning är roligt och så lyfter jag skrot, och tränar basket, bowling och åker gokart. Det är viktigt att vara stark, säger Natanael om det stora intresset.


Natanael Fredriksson tränar många olika idrotter. "Det är viktigt att vara stark".

När det blir onsdag eftermiddag och dags för simträning med gänget i Varbergs Parasport fyller ledarna Jenni Ek och Cecilia Lindh sina bilar och kör mot Vidhögehallen i Veddige. Sedan i höstas pendlar föreningen och även om träningen fått kapas från två till en gång i veckan har det stora flertalet av deltagarna kunnat fortsätta. Det har inte funnits möjlighet att få stöd till bussar för parasporten, men med god vilja och ibland med skohorn packas bilarna fulla när gänget beger sig till simträningen.

− Vi löser det. Men det är en simmare som inte har kunnat följa med på grund av begränsningar i lokalerna, säger Jenni Ek som ser fram emot att få komma tillbaka till en sprillans ny simhall hösten 2021.
Varbergs Parasport är med i samtalen i planeringen av den nya simhallen och Jenni känner att föreningens synpunkter vägs in.

− Traditionell handikappanpassning är ju en sak, men det finns så otroligt många funktionsvariationer och olika behov som måste beaktas. Det är lätt att missa saker. Det som kanske inte betyder något för många men för andra är det skillnaden på att kunna komma iväg och simma överhuvudtaget. Möjligheten till ett enskilt omklädningsrum kan vara en sådan sak, fortsätter hon.

Jenni Ek
Jenni Ek är engagerad i parasport Halland och Varbergs parasport. 

Jenni Ek är engagerad i Parasport Halland, och är ledare samt styrelseledamot i Varbergs Parasport. För henne är det människorna som engagerar.

− Det här är ett fantastiskt gäng och de har mycket roligt ihop, säger Jenni, som till vardags arbetar inom förskolan, jämte det stora föreningsengagemang som hon ägnar mycket av sin lediga tid.

− Jag har alltid varit engagerad i simningen, det har blivit så, konstaterar hon.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss