Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Onsala GF går mot strömmen

2019-02-28 10:31

En genomsnittlig idrottande i förening är 11 år gammal och därefter tunnas det ut i leden. Onsala GF har vänt trenden i sin förening. När det är dags för tisdagsgympa är salen full med folk – som alla har sett betydligt fler än 11 jordsnurr.
  • Uppdaterad: 28 FEB 2019 10:31


Det syns redan på parkeringen att det vankas basgympa i Rydets idrottshall denna tisdag förmiddag. 71 pensionärer har tagit sig till gymnastikpasset. Ledaren Bosse Jonsson välkomnar var och en i dörren. Tisdagens gymnastikpass drar igång klockan tio men de flesta är på plats i god tid.

− Det pratas mycket innan passet och vi har en fin gemenskap. Eftersom jag möter deltagarna i dörren lär jag känna de flesta, säger Bosse, som med sin 80 år på intet sätt är äldst i gänget.

− Han står här och möter oss varje vecka, säger Ragnar Gudmundsson, som har 15 Vasalopp på meritlistan. Han intygar att Bosse gör ett riktigt bra jobb både som värd och ledare.

Florens Vidén från Gottskär håller med. Det verkar som att gänget vi träffar ses lite varstans i olika konstellationer, såväl bridge som yoga nämns där i dörren på väg in i hallen.


Florens Vidén är stammis på gymnastikpasset som leds av Bosse Jonsson.

Roland Ytterström, 82, är tidigare kassör i föreningen numera ”springpojke”. Roland missar sällan tisdagsgympan och startar varje dag med 50 armhävningar, på knäna.

− Jag har sprungit tio Göteborgsvarv men med åren får man sina krämpor. Men armhävningarna går bra, säger Roland som också betonar det sociala i föreningsgemenskapen.

− Många är ju ensamma och föreningen sammanför människor. Det är ett socialt projekt.

− Jag känner att vi gör en insats för Onsalas pensionärer och det verkar som att de trivs. Många kommer tillbaka år efter år och det kommer nya deltagare. Innan var det nästan bara kvinnor nu är det ett tjugotal gubbar med i gänget, konstaterar Bosse.

Läs mer om Hallands Idrottsförbunds projekt Idrott 60 plus

Och även statistiken talar för att deltagarna trivs. På några år har man gått från ett tjugotal deltagare till i snitt 65 personer per gång.

− Som mest har vi varit 84, men då var det trångt, konstaterar Roland.


Roland Ytterström och Bosse Jonsson är båda engagerade i Onsala GF.

Onsala GF grundades 1948 och har i dag cirka 600 medlemmar, i alla åldrar. Föreningen har en eget klubbkontor, men verksamhet i olika lokaler. Just den här rymmer 150 personer, enligt en skylt på dörren. Och Bosse välkomnar alla som vill vara med.

− Det finns ju personer som har recept på fysisk aktivitet, de är varmt välkomna till oss för rehabilitering och bättre hälsa men också för att bryta ensamhet, för gemenskapens skull. Jag ska nog ta ett möte med läkarna på vårdcentralen och berätta om vår verksamhet, säger han.

Här kan du läsa mer om Fysisk aktivitet på recept

När passet sätter igång är det fokus på stretch. Övningar som mjukar upp och så några pulstoppar.

− Jag får höra att det är för mycket hopp. Men man behöver inte hoppa om man inte vill, säger Bosse med ett leende och betonar att här finns ingen prestige. Alla är med på sina villkor, efter sina förutsättningar.

Därför skriver vi om det här
Strategi 2025
är idrottsrörelsens mål för livslångt idrottande i förening, med fem utvecklingsresor. Vi lyfter !exempel från halländsk idrott där föreningar arbetar mot målen i Strategi 2025, med att inkludera, engagera och inspirera fler att idrotta längre i förening - gärna hela livet! 

  • En ny syn på träning och tävling.
  • Den moderna föreningen engagerar
  • Inkluderande idrott för alla
  • Jämställdhet för en framgångsrik idrott.
  • Ett stärkt ledarskap.
Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss